Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţă că a fost confiscată prima maşină pentru transport ilegal de deşeuri provenite din construcţii sau demolări, scrie Agerpres. Și Primăria Sectorului 5 anunţă că o persoană care a aruncat deşeuri rezultate din construcţii pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale din Sectorul 5 a fost sancţionată cu o amendă de 30.000 de lei şi confiscarea autoutilitarei folosite la transport.

autovehicul confiscatFoto: Captura video

Reprezentanţii Ministerului Mediului au explicat, pentru News.ro, că acţiunile din cele două sectoare ale Capitalei au avut loc aproape simultan.

UPDATE Primăria Sectorului 5 anunţă, într-un comunicat transmis AGERPRES, că sâmbătă a avut loc o acţiune comună a Poliţiei Locale Sector 5 şi a comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu, pentru depistarea şi sancţionarea celor care încalcă prevederile HCGMB 120/2010 privind aprobarea normelor de salubrizare şi igienizare ale municipiului Bucureşti şi legislaţia de mediu în vigoare.

În urma acesteia, poliţiştii locali şi comisarii Gărzii de Mediu au constatat că dintr-o autoutilitară au fost abandonate deşeuri rezultate din construcţii (moloz, polistiren, rigips etc.) pe un teren viran din strada Mateiu Caragiale din Sectorul 5.

"Persoana în cauză a fost sancţionată cu 30.000 de lei, iar autobasculanta cu care a transportat deşeurile a fost confiscată, întrucât faptele mai sus menţionate contravin prevederilor HG nr. 1.061/2008 privind transportul deşeurilor pe teritoriul României, cap. IV - transportul deşeurilor nepericuloase, art. 19 şi art. 20. De asemenea, a fost aplicată măsura complementară prevăzută la art. 25 alin. 3, care prevede confiscarea mijlocului de transport folosit la săvârşirea faptei. Persoana în cauză are şi obligaţia de a salubriza zona afectată până în data de 17.02.2021", se arată în comunicat.

În prezenţa reprezentanţilor Poliţiei Locale Sector 5 şi a comisarilor Gărzii Naţionale de Mediu, şoferul a recunoscut că a abandonat deşeurile, că nu deţine formulare de încărcare-descărcare a deşeurilor transportate şi nu poate clarifica provenienţa acestora.

Știre inițială

"Prima maşină confiscată vreodată în Bucureşti pentru transport ilegal de deşeuri provenite din construcţii / demolări. Deci, se poate. De obicei, firmele acestea, contractate pe platforme de mică publicitate, nu au contracte cu gropile de gunoi şi aruncă deşeurile pe marginea drumului sau pe câmpuri, murdărindu-ne câmpurile, oraşele şi drumurile, viaţa. Mesajul a fost dat: nu mai veniţi în Sectorul 6 dacă nu vreţi să rămâneţi fără maşini!", a scris primarul pe Facebook.

El a avut un mesaj şi pentru constructori - vor fi monitorizaţi cu precădere.

"Mulţumesc pentru colaborare Gărzii de Mediu, Poliţiei Naţionale Sectorul 6 şi Poliţiei Locale Sector 6. Operatorul de salubrizare, Urban SA, este autorizat să ridice deşeurile provenite din construcţii. Sunaţi la ei, sunaţi la primărie şi vă îndrumăm", a transmis Ciucu.