PSD vrea majorarea alocațiilor de hrană pentru pacienți de la 10 la 40 de lei pe zi

de R.P.     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2021, 11:41 Actualitate | Politic


Nereguli majore la dotarea spitalelor
Foto: Agerpres
PSD a depus o propunere legislativă care prevede ca asigurarea alocaţiei de hrană pentru pacienţii internaţi în spitale să fie inclusă în contractul-cadru privind drepturile asiguraţilor în sistemul de sănătate, iar cuantumul acestei alocaţii să nu fie mai mic de 40 lei pe zi de persoană asigurată pe parcursul spitalizării.

În prezent, alocația de hrană care este asigurată de la bugetul de stat este de 10 lei, însă fiecare spital în parte poate suplimenta sumele alocate.

Propunerea PSD vizează modificarea legii privind reforma în domeniul sănătăţii.

"Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea cheltuielilor de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale", prevede proiectul, potrivit Agrepres.

Actul normativ prevede şi definirea alocaţiei de hrană ca fiind "suma unitară pentru servirea mesei de către asiguratul spitalizat, calculată în funcţie de hrana necesară fiecărei categorii de bolnavi recomandată de Colegiul Dieteticienilor din România, repartizată pe durata unei zile: masa de dimineaţă, prânz şi seară, stabilită către comisia special constituită în acest sens".

Conform proiectului, contractul-cadru privind drepturile asiguraţilor în sistemul de sănătate, care reglementează, în principal, condiţiile acordării asistenţei medicale, va include şi alocaţia de hrană de care beneficiază asiguratul pe parcursul spitalizării, de la data internării efective, cu menţiunea că aceasta se va actualiza anual cu rata inflaţiei.

De asemenea, au fost introduse mai multe texte referitoare la stabilirea alocaţiei de hrană.

"Alocaţia de hrană se va stabili de către o comisie constituită dintr-un reprezentant al CNAS, un reprezentant al structurilor asociative din care face parte autoritatea publică locală în subordinea căreia se află unitatea spitalicească - Asociaţia Municipiilor din România, Asociaţia Oraşelor din România şi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene -, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, al asociaţiei pacienţilor şi un reprezentant al managerilor de spital, pe baza recomandărilor de hrană ale Colegiului Dieteticienilor din România", stabileşte proiectul.

"Cuantumul alocaţiei de hrană nu poate fi mai mic de 40 lei/zi/persoană asigurată pe parcursul spitalizării", precizează textul propus.

"În termen de 10 zile de la publicarea legii, fiecare structură are obligaţia de a-şi desemna reprezentanţii în comisie după procedurile proprii ale structurilor pe care le reprezintă şi le vor înainta CNAS. Lucrările comisiei vor fi coordonate de către reprezentantul CNAS şi se vor desfăşura după un regulament propriu, care va cuprinde inclusiv procedura de stabilire a alocaţiei de hrană. Secretariatul comisiei va fi asigurat de către CNAS. Reprezentantul CNAS va convoca comisia în termen de 10 zile de la data expirării termenului în interiorul căruia se desemnează reprezentanţii", mai arată iniţiativa.

Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin hotărâre a autorităţii publice locale în subordinea căreia se află unitatea spitalicească, cu fonduri din bugetele proprii şi cu fonduri guvernamentale, pe baza propunerii Consiliului de Administraţie al unităţii spitaliceşti aflate în subordinea autorităţii.

Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale în cadrul unui pachet minimal, prevăzut de prezenta lege, şi de alocaţia de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciile medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană, se arată în proiect.

Până la stabilirea alocaţiei de hrană de către comisie, cuantumul acesteia pentru anul 2021 va fi de 40 lei/zi/pacient, sumă care va fi asigurată din fonduri guvernamentale şi va fi alocată direct spitalelor din subordine, se mai menţionează în propunerea legislativă.

Iniţiatorii menţionează că este necesar ca pacienţii spitalizaţi să primească "un tratament medical de calitate concomitent cu asigurarea aporturile calorice ale hranei, astfel cum specialiştii recomandă". Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1349 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  ... (Vineri, 12 februarie 2021, 11:44)

  tirolez [utilizator]

  Ce dragut, cand erau la putere singura lor grija era sa se ocupe de drepturile puscariasilor, inclusiv alocatiile de hrana ale acestora. Prioritati...
  • 0 (0 voturi)    
   Mda (Vineri, 12 februarie 2021, 15:36)

   Fanel01 [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Vor sa-i treaca pe black angus pe foaie dar in realitate sa aiba directorii de spitale de unde sa ia mai mult. (Cei pusi de ei in functie)
 • +5 (5 voturi)    
  Cat au fost ei la putere (Vineri, 12 februarie 2021, 11:47)

  achvp [utilizator]

  si au avut in propriile maini painea si cutitul, de ce nu au facut-o oare?!?
  Populisme de doi lei, noroc ca nu prea ii mai baga nimeni in seama.
 • -6 (6 voturi)    
  Macar cat parnaiasii! (Vineri, 12 februarie 2021, 11:48)

  Andy500 [utilizator]

  Daca in puscarie e mai bine si mai curat decat in spitale, macar mancarea sa fie la nivelul unui puscarias!
 • +4 (4 voturi)    
  40 lei (Vineri, 12 februarie 2021, 11:48)

  asx [utilizator]

  Sampanie si caviar din partea statului.
 • +4 (4 voturi)    
  Just, dar de unde? (Vineri, 12 februarie 2021, 12:06)

  BEDE [utilizator]

  Sună bine. Da, normal ca în spital să fie o hrană destul de consistentă pentru cei care nu sunt atât de grav bolnavi încât să nu se poată hrăni. Tot așa e normal să fie și pensiile mai mari. Și învățământul să fie mai bine dotat pentru ca școala să îi pregătească pe elevi pentru ceea ce vor întâmpina în lumea reală. Și multe altele...
  Dar din ce bani? Aici e marea problemă. Că nu a crescut extraordinar productivitatea muncii.
  Se desființează pensiile speciale și pensiile de serviciu?
  Se mulțumesc cu mai puțini bani onor' parlamentarii? Dar primarii, prefecíi ;i alí bugetari s-ar mulúmi cu mai puíni bani?
  • 0 (0 voturi)    
   Cum de unde? (Vineri, 12 februarie 2021, 15:15)

   Andy500 [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

   Daca platesc mii de RON in fiecare luna pentru asigurarea de sanatate, ma astept sa am parte de un tratament uman in spitale!
   Marirea alocarii banilor pentru spitale trebuie sa vina si cu un control mai strict al acestora, ca sa nu fie furati de Secureni, Opresti, Beureni, Cercei, Pintei si cine-o mai fi!

   Dar nu e normal sa nu ai hartie igienica si sapun la toaleta spitalului, in 2021!
 • +6 (6 voturi)    
  Hmmm (Vineri, 12 februarie 2021, 12:07)

  Teszzt [utilizator]

  Are PSD ceva firme de catering in anturaj?

  Fie 40 de lei sunt prea multi, fie 10 lei au fost mult prea putini (ceea ce asa este!). Prea mare diferenta. Nu cred ca ar creste calitatea de 4x. Sau poate jumatate din bani s-ar duce in studii de fezabilitate a meniurilor...

  Cand se gateste en gros (zeci sau sute de portii per spital), daca nu se urmareste un profit mare, se poate cu bani mai putini / zi / persoana.
 • +6 (6 voturi)    
  Si cand duduia economia sub Dragnea (Vineri, 12 februarie 2021, 12:08)

  Susufler0 [utilizator]

  de ce nu le-a venit ideea asta ?

  PS. In general pe PSD il prinde mila de saraci si de bolnavi atunci cand nu mai e la putere !

  PPS. Cand are puterea in schimb pompeaza la greu bani in bugetari, in birocrati, in taietori de frunze la caini !

  PPPS. Prin absurd, daca maine ar reveni la putere, social-democratii ar uita subit de toate ideile astea ce presupun cheltuieli ce nu le aduc niciun profit ! :((
 • +5 (5 voturi)    
  PSD a fost la guvernare pana in 2019 (Vineri, 12 februarie 2021, 12:22)

  Kivek [utilizator]

  de ce nu a marit atunci alocatiile de hrana?
 • +6 (6 voturi)    
  psd-istii (Vineri, 12 februarie 2021, 12:23)

  Captain Obvious [utilizator]

  isi vor dona jumatate din avere. pai de unde banii de hrana si de speciale ?
 • +4 (4 voturi)    
  DE CE ? (Vineri, 12 februarie 2021, 12:28)

  BlueX [utilizator]

  de ce cere acest lucru PSD si nu l-a FACUT PSD pe vremea cand avea si parlamentul in mana si deciziile in mana si aveau si bani ?
  DE CE aceasta cerere in PANDEMIE CAND NU PREA STAM BINE CU BANII la buget ?
 • +4 (4 voturi)    
  sistemul trebuie reformat (Vineri, 12 februarie 2021, 12:30)

  mmmircea [utilizator]

  si privatizat. Cei care cotizeaza la salariul minim ar trebui sa primeasca doar asistenta de urgenta. In rest, sa plateasca. E o complicitate intre cei care fura direct din sistem si cei care beneficiaza de serviciile acestui sistem fara sa plateasca sau platind sume ridicole. Vorbim de free-lanceri, de navigatori, de personal din constructii. Toti platesc contributii la salariul minim si folosesc intens toate serviciile de sanatate. Mai adaugam si hoardele de pensionari, si avem imaginea unui sistem in care putini cotizeaza, si multi profita.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by