Comisia juridica din Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, un amendament al deputatului PSD Eugen Nicolicea care introduce sanctiuni pentru cei care nu respecta Legea ANI, de la sanctiuni administrative pana la decizia de confiscare a averilor ilicite.

Potrivit amendamentului lui Nicolicea, averea care se constata a fi nejustificata si ilicita se confisca. Pentru situatiile in care averea se constata a fi justificata, dar impozitul aferent nu a fost platit, se purcede la executarea silita, adica se percepe impozitul.

Pentru situatia in care averea este ilicita, au fost platite impozitele, dar exista neconcordante si date incomplete in declaratia de avere se aplica o sanctiune administrativa demnitarului respectiv din partea institutiei pe care o reprezinta.

" Daca averea este ilicita se confisca, pentru ca averea licita nu poate fi confiscata potrivit Constitutiei. Daca nu se dovedeste ca este infractiune sau contraventie, hartia merge catre organele fiscale, ca sa verifice daca s-au platit impozitele. In cazul ca nu si-a platit impozitele, respectivul va fi executat silit si vor fi luate aceste impozite. In cazul cel mai simplu, adica nu e nici ilicit si a platit si impozitele, dar este doar o greseala de completare, atunci sa se ia o pedeapsa administrativa, potrivit regulamentului de functionare al fiecarei institutii, pe motiv ca a completat prost declaratia de avere", a explicat initiatorul amendamentului.

Modificarile aduse Legii 115/1996 urmeaza sa fie dezbatute in plen. Camera Deputatilor este forul decizional in acest caz.

De controlul declaratiilor de avere a demnitarilor se ocupa Agentia Nationala pentru Integritate, institutie infiintata pe cand Monica Macovei era ministru al Justitiei. Institutia este insa nefunctionla de aproape un an de zile pentru ca nu are un presedinte, acest lucru deoarece niciun candidat nu a indeplinit criteriile cerute de lege.