Liderul PNL, Ludovic Orban, spune, despre demersurile liberalilor pentru revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber, că vor fi făcute "în cel mai scurt timp posibil", însă decizia depinde şi de partenerii de guvernare.

Renate WeberFoto: Agerpres

"Da. În cel mai scurt timp posibil. Depinde şi de partenerii noştri”, a declarat Orban, luni, întrebat dacă PNL vrea în continuare să o revoce pe Renate Weber din poziţia de Avocat al Poporului.

Chestionat dacă au fost discuţii cu partenerii de coaliţie despre revocarea lui Florin Iordache de la conducerea Consiliului Legislativ, Orban a răspuns: "Privitor la anumite instituţii de subordonare parlamentară v-am spus că am format nişte grupuri de lucru care trebuie să ne prezinte, în termen de două săptămâni, un plan de acţiuni pe fiecare instituţie. În unele cazuri e nevoie de modificare legislativă, în alte cazuri, cum este cazul TVR, radio, este suficientă o respingere a raportului. Dar şi în acest caz am stabilit să ne propunem un plan de acţiune pe care îl vom dezbate în coaliţie şi vom stabili calendarul de acţiune”.

Renate Weber a fost numită Avocat al Poporului în 2019. Fostul europarlamentar a fost propus de ALDE. Renate Weber a ajuns de trei ori europarlamentar pe listele PNL, însă a fost exclusă din partid, în 2015, alături de Norica Nicolai, motivul constituindu-l faptul că cele două s-au afiliat grupului ALDE din Parlamentul European.

Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.