După incendiul de la institutul Matei Balș mesajele de condoleanțe și declarațiile au început să apară din partea politicienilor. Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au transmis condoleanțe familiilor victimelor. Liderii aflați la guvernare cer anchete și măsuri dure, în timp ce opoziția acuză Guvernul că nu a făcut nimic ca astfel de tragedii să nu mai aibă loc.

Dan BarnaFoto: Agerpres

Vicepremierul Dan Barna a declarat, într-o intervenție la RFI, că este nevoie de "măsuri foarte dure" pentru respectarea regulilor în zonele din spitale cu risc de incendiu, pentru a evita tragedii precum cea de la Institutul "Matei Balş".

"În primul rând, vreau să transmit condoleanţe şi solidaritate familiilor afectate de această tragedie, de această nouă dramă, care se întâmplă la un spital din România. Aşteptăm în orele următoare să vedem care a fost cauza acestui accident, sunt mai multe teorii în spaţiul public şi evit să fac orice speculaţii, tocmai pentru a avea din partea autorităţilor responsabile o concluzie asupra a ceea ce s-a întâmplat acolo. E totuşi de remarcat promptitudinea şi viteza reacţiei, faptul că toate cele 102 persoane din pavilionul respectiv, din clădirea aceea, au fost mutate, 44 sunt deja în alte spitale. Pare că reuşim să învăţăm de la o tragedie la alta. Din păcate, nu reuşim să le şi evităm, dar reacţia echipelor de intervenţie a fost şi tehnic şi cantitativ, aş spune, una mulţumitoare, ceea ce este un lucru important", a declarat Barna, vineri, la RFI.

Vicepremierul Kelemen Hunor a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care atrage atenția că este nevoie de o anchetă și intervenție rapidă și decisivă în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș”. Liderul UDMR precizează că sănătatea și educația sunt domenii în care nu trebuie făcute economii și care să nu fie afectate de măsuri de austeritate.

"Este dificil să te exprimi după o tragedie precum cea de astăzi în zori, de la Institutul de Epidemiologie 'Matei Balş' din Bucureşti. În mai puţin de trei luni acesta este al doilea incendiu care are loc într-un spital din România soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Trăim momente de doliu acum, în care doresc să transmit sincere condoleanţe rudelor şi apropiaţilor celor decedaţi. Cauzele incendiului sunt necunoscute, este nevoie de o anchetă şi intervenţie rapidă şi decisivă. Sănătatea şi educaţia sunt domenii în care nu trebuie să facem economii, acestea nu trebuie să fie afectate de măsuri de austeritate!", scrie vicepremierul pe Facebook.

După ce a transmite condoleanțe familiilor pacienţilor, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, atacă Guvernul menționând că 7 spitale au ars în ultimele luni şi Guvernul nu a făcut nimic concret, doar "acţiuni de faţadă".

"Curajul şi pregătirea medicilor, asistentelor şi personalului medical care au acţionat excepţional într-o situaţie limită a făcut ca multe vieţi să fie salvate. Cu toate acestea, este şocant, sfâşietor şi revoltător să vedem că, dincolo de împărţirea funcţiilor, pasarea continuă a responsabilităţii şi lupta politică, acest Guvern nu a făcut absolut nimic pentru ca tragedia de la Piatra Neamţ să nu se mai repete. Sunt deja 7 spitale care au ars în ultimele luni: Piatra Neamţ în noiembrie; Spitalul CFR Cluj Napoca, tot noiembrie; Spitalul Judeţean Târgu Mureş, secţia ATI, în 4 decembrie; Spitalul de Psihiatrie Socola, Iaşi pe 25 decembrie; Spitalul de Psihiatrie Municipal din Roman pe 2 ianuarie; Spitalul de Psihiatrie din Gataia Timiş pe 5 ianuarie şi acum "Matei Balş" în 29 ianuarie. În tot acest timp, nu s-a făcut concret nimic. Doar acţiuni de faţadă, de imagine. Vom continua să numărăm morţii până când autorităţile nu vor înţelege că trebuie să îşi asume responsabilitatea şi să se ridice la înălţimea funcţiilor pe care le ocupă. Câte spitale trebuie să mai ardă pentru ca acest Guvern să facă ceva?", a scris liderul PSD pe Facebook.

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, la un pavilion al Institutului ''Matei Balş'' din Capitală care tratează bolnavi cu COVID, iar focul a cuprins patru saloane în care erau internați pacienți cu forme de COVID medii și severe, ținuți pe mască de oxigen. Cinci bolnavi au murit carbonizați și peste 100 de pacienți au fost evacuați, fiind transferați în alte pavilioane ale unității medicale și la alte spitale din Capitală. Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România în interval de cîteva luni, după incendiul din noiembrie de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, unde au murit 10 oameni.