Liderii Coaliției se reunesc, marți în ședință, la vila Lac la solicitarea președintelui Klaus Iohannis. Liderii celor trei partide aflate la guvernare nu reușesc să ajungă la un consens privind modul în care vor fi împărțiți banii pe proiectele aflate în desfășurare, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.

Consultari Cotroceni PNLFoto: Presidency.ro

"Neînțelegerile sunt pe sumele care trebuie direcționate prin Ministerul Dezvoltării către administrațiile locale. Este vorba de proiectele aflate în derulare. Primarii PNL au o serie de proiecte aflate în derulare care necesită finanțare. De partea cealaltă, USR are la nivel local o serie de proiecte pe care vor să le demareze. Discuția s-a blocat pentru că USR dorește fonduri pentru a-și pune în aplicare proiectele", au explicat sursele citate.

De altfel, liderii Coaliției au recunoscut că sunt probleme la elaborarea bugetului de stat și că acesta ar putea întârzia.

Președintele PNL, Ludovic Orban susține că bugetul "este afectat de obiective, ţinte referitoare la deficitul bugetar, la necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor care sunt din fonduri europene, de asigurarea de resurse financiare pentru toate celelalte tipuri de programe, inclusiv programele de susţinere a oamenilor de afaceri".

"E un proiect de buget a unui Guvern de coaliţie nou învestit, este un proiect care necesită negocieri mult mai complexe. (...) Bugetul se va întemeia pe prognoza realizată de Comisia de prognoză. Creşterea economică estimată este aproximativ 4,3 la sută. Eu zic că este o estimare aproape de realitate, pe baza estimărilor de la Comisia Europeană şi estimării ale unor instituţii internaţionale financiare", a declarat Ludovic Orban.

Și liderul USR, Dan Barna a declarat în urmă cu o zi, după ședința coaliției de guvernare, că proiectul bugetului de stat pentru 2021 ar putea întârzia câteva zile. Bugetul este sub o presiune foarte mare datorită necesității de a ne încadra în acel deficit de 7% din PIB agreat cu Comisia Europeană, a declarat vicepremierul Dan Barna, într-o conferință la Bursa de Valori București (BVB).

“În momentul de față este dezbaterea internă în Guvern pentru construcția bugetului. Colegii mei miniștri din coaliție discută cu Ministerul Finanțelor chiar în aceste zile construcția bugetului pentru a ajunge la începutul lunii februarie cu bugetul în Parlament. Acordul sau principiul dinspre Comisia Europeana în urma discuțiilor din ECOFIN este acel deficit de 7%”, a spus el.