Presedintele Traian Basescu a precizat, miercuri, la inceputul intalnirii cu partidele, ca in invitatia trimisa acestora i-a rugat sa faca observatii asupra pactului pentru educatie, mentionand ca lasa documentul deschis pentru semnare de catre partide, sindicate si asociatii ale elevilor si profesorilor, transmite Mediafax.

"Am rugat prin adresa trimisa partidelor sa se faca observatii asupra pactului. Am primit observatii de la un singur partid, iar in masura in care au fost fezabile, au fost incluse in concluziile pactului in ultima sa forma", a declarat Basescu.

El le-a spus reprezentantilor partidelor ca propunerea sa vizeaza concluzionarea termenilor unui pact pentru educatie care sa vizeze elementele si obiectivele fundamentale ale sistemului de educatie, in baza carora in urmatoarele 12 luni sa se intocmeasca o strategie coerenta de modificare, modernizare si eficientizare a acestui sistem.

La Palatul Cotroceni s-au prezentat reprezentanti ai tuturor partidelor parlamentare, cu exceptia PRM.

Presedintia a afirmat ca "partidele prezente la consultari au exprimat dorinta de a propune unele clarificari de ordin tehnic, care sa fie incluse in forma finala a textului in termen de 7 zile".

"La sfarsitul acestei perioade, textul final va fi supus semnarii, locul si ora urmand sa fie stabilite de catre Administratia Prezidentiala. Documentul va fi deschis spre semnare partidelor politice, iar apoi si celorlalti actori sociali ai sistemului educativ: sindicate, asociatii profesionale, ligi si organizatii ale elevilor si studentilor, asociatii ale parintilor", se precizeaza intr-un comunicat de la Palatul Cotroceni.

Pozitia partidelor

Ministrul Educatiei, liberalul Cristian Adomnitiei, a afirmat, dupa intalnire, ca "PNL saluta toate principiile enuntate in Pactul pentru educatie". "Pactul trebuie sa fie un document concis, care sa prezinte principiile reformei educatiei", a precizat politicianul liberal, care a anuntat ca formatiunea sa nu are motive sa nu semneze documentul. "Dorim ca aceste principii sa fie aplicate", a declarat Adomnitei.

Liberalul a declarat ca formatiunea sa "va fi de acord cu noi propuneri, in masura in care nu vor afecta fondul acestui pact". In ceea ce priveste introducerea religiei in scoli, Adomniteti a afirmat "ca educatia religioasa trebuie sa aiba o mai mare greutate in programa scolara".

Presedintele PD-L Emil Boc a afirmat ca formatiunea sa "este pregatita si va semna Pactul National pentru Educatie".

Social-democratul Vasile Dancu a declarat ca "problema invatamantului nu trebuie sa fie politizata", adaugand ca a existat "un consens aproape general" in timpul discutiilor pe acest subiect. PSD considera ca acest document poate constitui baza unei strategii pe termen lung a educatiei.

"Am propus formarea unui sistem de indicatori pentru intreg sistemul de reforma a invatamantului", a precizat Vasile Dancu.

Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a declarat de acord cu pactul propus si a declarat ca este necesara "o reforma de fond a sistemului de invatamant".

A doua intalnire pe tema educatiei din ultimele luni

Seful statului a incercat, pentru a doua oara, sa obtina acordul formatiunilor parlamentare pentru o reforma pe termen lung a educatiei, care sa aduca invatamantul, in 5 ani, la un nivel apropiat de cel din Uniunea Europeana.

PSD a anuntat deja ca va semna pactul propus de presedintele Traian Basescu doar daca educatia va primi 7% din PIB. La intalnire nu a participa premierul Calin Popescu Tariceanu, care a spus ca miercurea are sedinta de Guvern. El a declarat ca toate ideile din Pactul National pentru Educatie se regasesc in pachetul de legi pregatit de guvern pentru reforma invatamantului.

Aceasta a fost cea de-a doua intalnire de la Palatul Cotroceni pe aceasta tema, dupa cea din noiembrie anul trecut, cand la discutii nu au venit decat reprezentantii PD, PL-D si ai UDMR.

Pactul sustine finantarea corespunzatoare a educatiei si continuitate in adotarea masurilor pentru reformarea acestui sector.