Senatorul USR Marius Bodea susţine că alianţa la Iaşi între USR-PLUS şi PNL este posibilă dacă filiala liberală "alege calea reformei interne" şi se "debarasează" de liderii organizaţiei, Costel Alexe, urmărit penal de DNA, şi de Mihai Chirica, intrat "peste noapte" în partid. Liberalii ieşeni au avut sâmbătă o reuniune informală, în care, potrivit unor surse din PNL citate de News.ro, Costel Alexe le-ar fi spus colegilor săi că se consideră nevinovat și nu şi-ar fi anunţat intenţia de a demisiona de la şefia CJ sau din cea de lider PNL Iaşi, în timp ce Mihai Chirica a îndemnat la unitate în cadrul PNL Iaşi.

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

"USR PLUS are nevoie de un partener la nivelul Iaşiului care să demonstreze că s-a lepădat de pesedism, atât la propriu, cât şi la figurat. Nu vom putea sta la aceeaşi masă dacă PNL Iaşi nu se dezice de Costel Alexe, vizat în mai multe dosare de corupţie de către DNA şi pus oficial sub urmărire penală, precum şi de Mihai Chirica şi de consilierii PSD, cărora în august 2020 li s-au dat peste noapte carnete de liberali şi au candidat pe listele PNL", afirmă senatorul USR Marius Bodea, într-un comunicat de presă transmis luni și citat de News.ro.

El susține că ieşenii aşteaptă de la membrii PNL să adopte o poziţie morală faţă de actuala conducere pentru a face posibilă o alianţă locală cu USR PLUS.

"Cu toţii dorim să ne punem la masă pentru a rezolva marile probleme: dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi, poluarea galopantă, demantelarea intereselor imobiliare şi stoparea haosului urbanistic, dezvoltarea infrastructurii rutiere judeţene pentru a aduce toate comunităţile judeţului în secolul nostru, identificarea de soluţii rapide pentru a descongestiona traficul din oraşul Iaşi. Pentru ca toate acestea să fie posibile, USR PLUS are nevoie de un partener care să demonstreze că s-a lepădat de pesedism, atât la propriu, cât şi la figurat", mai spune senatorul USR.

Marius Bodea afirmă că alegătorii USR-PLUS vor o politică bazată pe principii, nu una "a micilor înţelegeri".

"Votanţii noştri se întreabă, pe drept cuvânt, cum putem astăzi discuta despre binele Iaşului cu Mihai Chirica şi Costel Alexe, personaje care au dovedit în mod public toate metehnele specific pesediste: amoralitatea, vânzarea interesului public de dragul interesului personal, promovarea nepotismului în numirile din administraţie, tolerarea şi îmbrăţişarea corupţiei. PNL Iaşi este dator cu un răspuns tuturor ieşenilor. Vrea să aleagă calea morală a reformei interne şi să lucreze cu noi, USR PLUS, pentru binele ieşenilor, sau doreşte să se autoizoleze pe plan local. Dacă preferă a doua variantă, atunci aşteptăm un răspuns clar: «noi, PNL Iaşi, rămânem cu şefii noştri, un anchetat penal pentru mită, Alexe, şi cu cumătrul pesediştilor, Chirica»", mai precizează senatorul Marius Bodea în acelaşi comunicat de presă.

Liberalii ieşeni au avut sâmbătă o reuniune informală, în care potrivit unor surse din PNL citate de News.ro, Costel Alexe le-ar fi spus colegilor săi că se consideră nevinovat și că se aşteaptă să apară şi alte dosare la adresa sa.

Aceleaşi surse au afirmat că în cadrul reuniunii Costel Alexe nu şi-ar fi anunţat intenţia de a demisiona de la şefia CJ sau din cea de lider PNL Iaşi, iar cei mai mulţi dintre colegii săi de partid au spus că îl susţin în continuare.

La şedinţă a fost prezent şi primarul Mihai Chirica, care a îndemnat la unitate în cadrul PNL Iaşi.

DNA a anunțat joi că fostul ministru liberal al Mediului Costel Alexe este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la delapidare, alături de "o persoană cu funcţie de conducere într-o societate din siderurgie", în dosarul în care ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi fost scoasă din combinat în baza unor contracte de sponsorizare fictivă, spun procurorii.

În același dosar este urmărit penal și directorul general al combinatului siderurgic Liberty din Galați, Bogdan Grecu, pentru dare de mită și delapidare, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare.