Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl numească pe fostul premier român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din funcție în mai 2019, scrie presa din Algeria, care critică decizia, numindu-l pe Roman "pro-marocan”, potrivit Digi24. Surse oficiale au declarat pentru postul tv că numirea lui Roman nu a fost propusă de statul român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier pe "o filieră personală”.

Petre RomanFoto: Hotnews

Alegerea lui Antonio Guterres de a-i încredința lui Petre Roman sarcina dificilă de a găsi un rezultat pașnic al conflictului din Sahara Occidentală, respectând rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate, inclusiv cea care recunoaște în special poporului sahrawi dreptul la autodeterminare, a surprins. Fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei Occidentale de către Maroc, scrie publicația El Watan. În finalul articolului, jurnaliștii se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman.

Surse diplomatice de la București au declarat pentru Digi24.ro că fostul premier Petre Roman și-ar fi făcut lobby "pe filiere personale” pentru această poziție la Organizația Națiunilor Unite.

Contactat de Digi24.ro, Petre Roman nu a oferit prea multe detalii: "Nu pot sa fac niciun fel de comentariu pentru că este un proces de consultari. Cuprinde discuții cu Consiliul de Securitate al ONU și nu pot exprima nicio poziție”.

Sahara Occidentală este un teritoriu din Africa de Nord în mare măsură controlat de Maroc, dar revendicat şi de mişcarea de independenţă Frontul Polisario.