Camera Deputatilor a adoptat marti o initiativa legislativa care permite prezenta avocatului inculpatului la orice act de urmarire penala. Mai mult, proiectul de lege prevede ca lipsa aparatorului poate impiedica actul de urmarire penala in cazul in care avocatul nu este instiintat. Initiativa este semnata de sase deputati PSD, printre care Adrian Nastase, Eugen Nicolicea si George Baesu. Chiar daca nu a primit avizul Guvernului, proiectul de lege a fost adoptat de Parlament cu acordul deputatilor PNL, PSD si UDMR. Aceasta initiativa poate duce la situatia ca un procuror care a primit acceptul judecatorului de a asculta telefonul unui urmarit sa nu o poata face decat in prezenta avocatului acestuia.

Vezi cum au votat deputatii aceasta initiativa

“In cursul urmaririi penale aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala si poate formula cereri si depune memorii. Lipsa aparatorului nu impiedica efectuarea actului de urmarire penala daca exista dovada ca aparatorul a fost instiintat de data si ora efectuarii actului. Incunostiintarea se face prin notificare telefonica, fax, internet sau prin alte asemenea mijloace incheindu-se in acest sens un proces verbal”.

Nastase mai pune o piedica procurorilor

Nastase ar putea beneficia personal de aceasta regula. Avocatii sai vor putea afla din timp ce declara un martor impotriva clientului sau si l-ar putea pune in garda. De exemplu, avocatii lui Nastase ar putea participa la toate audierile de martori, vor aflat din timp ce masuri dispun procurorii impotriva sa in dosarul Zambaccian. Pe de alta parte, expertii in drept penal sustin ca astfel de prevederi pot afecata cooperarea internationala in prinderea infractorilor. De exemplu, eficienta unei operatiuni de livrari supravegheate de droguri ar fi grav afectata. Orice martor sub acoperire va putea fi deconspirat. Avocatii traficantilor de droguri vor putea fi prezenti la audierea martorilor protejati si vor stii ce declara acestia.

PNL a votat impotriva Guvernului

Asa suna modificarea articolului 172 alin 1 din Codul de Procedura Penala initiata de cei sase deputati PSD. Initiativa legislativa a fost initial respinsa de senatori, dar a fost aprobata de catre deputati cu o larga majoritate. Singurii care s-au impotrivit au fost deputatii PDL si PRM.

Din cei 251 de deputati prezenti in sedinta de marti, 175 au votat pentru initiativa legislativa (PNL, PSD, UDMR si PC), 69 impotriva (PD-L si PRM) si patru deputati s-au abtinut.

“Guvernul nu sustine aceasta modificare a Codului de Procedura Penala, deoarece exista si activitati de urmarire penala la care nu poate asista si aparatorul, cum de exemplu ar fi urmarirea telefoanelor, care este aprobata de judecator. Ar fi hilar ca aparatorul celui suspectat ca a incalcat legea sa fie instiintat in legatură cu data si ora acestui act de urmarire penala, deoarece acesta poate sa-i spună infaptuitorului ”, a declarat secretarul de stat in ministerul Justitiei Katalin Kibedi.

Codul de Procedura, modificat "de teama abuzurilor"

Initiativa legislativa modifica astfel Codul de Procedura Penala, initiatorii explicand in expunerea de motive “ca prevederile actuale din Cod, potrivit carora aparatorul invinuitului sau inculpatului are dreptul sa asiste doar la actele de urmarire penala care implica prezenta sau audierea invinuitului, creeaza posibilitatea unor abuzuri din partea organelor de urmarire penala”.

Initiatorii considera ca organele penale lipsesc de continut dreptul la apararea prin prisma faptului ca in prezent sunt singurele care apreciaza daca si cand un avocat poate sa asiste la efectuarea actelor de urmarire penala.

Senatul a respins acest proiect de lege, la fel si Consiliul Superior al Magistraturii. In schimb, Camera Deputatilor care este si forul decizional l-a adoptat.