​”Nu mai trebuie să acceptăm să-și bată cineva joc de banii contribuabililor. CNIT, o companie de stat din subordinea Ministerului Economiei, nu face nimic pe bani mulți. Compania există de mulți ani și ar trebui, în teorie, să se ocupe de cursuri pentru specializarea personalului din turism, cursuri de turism de stat”, scrie Claudiu Năsui ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, pe pagina sa de Facebook.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iată cam cum arată compania în cifre:

”Da, citiți bine. Zerourile sunt activitatea pentru ceea ce ar fi trebuit să facă firma de stat.

În teorie, trebuia să livreze cursuri. În realitate, din 2012 au organizat un total de 3 cursuri și au format un număr de 47 de persoane. Din 2012”, precizează Năsui.

Compania a avut 20 de posturi în 2019, majoritatea de conducere sau administrative. Salariul mediu din companie, un lucru foarte important, este de ~19.500 lei pe lună.

Dacă ne uităm la cheltuielile de personal per individ format, în 2019 suma a fost de 155.570 lei per individ. O sumă colosală.

Evident, nicio companie privată nu și-ar permite asemenea costuri. Ar fi dat faliment demult, dar la stat există întotdeauna un sac fără fund sau un activ de exploatat ca să eviți falimentul, pe banii contribuabilului.

Ieri am trimis corpul de control acolo. Este inacceptabil.

Făcând asta, am aflat și că această companie a mai fost în vizorul corpului de control în 2015. Am cerut raportul de control și l-am făcut public pe site-ul ministerului. Îl puteți consulta aici.

Proprietatea de stat duce la indolență din partea administratorilor vremelnici. Nu au o viziune de termen lung pentru companii sau pentru proprietățile statului, iar bugetul pare un sac etern fără fund.

Nu mai bine lăsăm noi banii la oamenii care muncesc în țara asta? Decât să tot acoperim găuri negre și să lăsăm diverse grupuri să paraziteze activele statului? De aceea trebuie să reducem impozitarea muncii în România. Să eliminăm taxarea pe salariul minim, o măsură care ar activa sute de mii de români și ar scoate din sărăcie aproape imediat milioane. Din păcate, vom începe abia din 2022, tot e ceva.

Nu scriu ca să mă plâng, dar nu voi face rabat de la a prezenta adevărul fix așa cum este el. Sunt foarte multe de făcut în minister. Azi încep ziua a 7-a de ministeriat. Vă voi ține la curent cu tot ce găsim și cum procedăm pentru a depăși toate obstacolele, mai spune Năsui.