Primarul Iașiului, Mihai Chirica, adus în PNL de Costel Alexe, spune că "singurul lucru care l-ar scoate din cărți" pe actualul șef al Consiliului Județean Iași este "doar un arest preventiv care nu i-ar mai permite să-și exercite drepturile", scrie Ziarul de Iași.

Mihai ChiricaFoto: Hotnews

"Am aflat cu neplăcută surprindere despre dosarul în care este vehiculat numele președintelui CJ Iași, Costel Alexe. Nu pot comenta acest subiect dar, așa cum am spus întotdeauna, instituțiile statului trebuie să-și facă datoria. Independența justiției trebuie să fie un obiectiv foarte clar al României pentru următorii ani. Toți acei care ocupăm funcții de demnitate publică trebuie să înțelegem că suntem primii care trebuie să dăm un exemplu. Dincolo de chestiunea juridică, sper ca domnul Costel Alexe să reușească să-și dovedească nevinovăția și în felul acesta, tot acest subiect să se stingă", a declarat primarul Mihai Chirica.

În cazul în care președintele Klaus Iohannis va da undă verde cererii fomulate de DNA cu privire la începerea urmăririi penale a lui Costel Alexe și lucrurile în cadrul filialei PNL pe care o conduce s-ar putea schimba.

"Este foarte greu să spun ce se va întâmpla la filiala PNL în momentul acesta pentru că nici nu am discutat cu dumnealui (Costel Alexe-n.r.). Este foarte ușor să-l împingi pe un om peste corabie atunci când vezi că lucrurile se îngroașă în atenția unui demnitar. Eu am spus foarte clar că, în momentul de față, nu sunt pregătit să preiau organizația județeană. În rest, las ca lucrurile să treacă ca în orice organizație politică prin decizia celor care o conduc și a majorității care are dreptul a decide", a adăugat Mihai Chirica, cel care conduce organizația municipală a PNL Iași.

El a spus că, în ceea ce privește poziția lui Costel Alexe în fruntea CJ Iași, legislația este mult mai limpede: "Potrivit Codului Administrativ, pe perioada anchetei îşi va urma funcția nestingherit. Singurul lucru care l-ar scoate din cărți este doar un arest preventiv care nu i-ar mai permite să-și exercite drepturile".

DNA îi cere președintelui Klaus Iohannis încuviințarea urmăririi penale pentru Costel Alexe, fost ministru al Mediului în Guvernul Orban și actual președinte al Consiliului Județean Iași. El este acuzat că ar fi primit mită de la un combinat siderurgic 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. DNA nu menționează explicit numele lui Alexe în comunicatul de presă, însă surse judiciare au precizat pentru HotNews.ro că este vorba despre acesta.

Procurorii îl acuză pe Alexe de luare de mită și instigare la delapidare, fapte săvârșite în aprilie și iulie 2020. Conform procurorilor, în martie-aprilie 2020 ministrul de atunci al Mediului a cerut managerului unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă. În schimb, ministerul ar fi urmat să aloce gratuit către fabrica respectivă certificatele de emisii de gaze cu efect de seră și să monitorizeze măsurile luate de combinat pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Potrivit DNA, Costel Alexe ar fi primit, în lunile aprilie și iulie 2020, 22 de tone de produse din tablă, în valoare de aproximativ 103.000 de lei. El ar fi primit mita la punctul de lucru al unei firme administrate de o rudă de-a sa.