Președintele Klaus Iohannis va face marți o vizită oficială la Chișinău, la scurt timp după ce Maia Sandu și-a preluat oficial mandatul de șef al statului. Va fi prima vizită la nivel înalt primită de Maia Sandu, după preluarea mandatului de președinte, în urma alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie.

Maia Sandu si Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Conform Administrației Prezidențiale, vizita făcută de Iohannis la Chișinău "va oferi cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susținere pentru noul președinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și un mesaj de sprijin pentru cetățenii acestei țări, în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept și de consolidare atât a parcursului european, cât și a relațiilor privilegiate cu România".

"Din această perspectivă, în cadrul vizitei vor fi abordate aspecte concrete referitoare la sprijinul României pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19, și respectiv pentru susținerea dezvoltării economice și sociale a Republicii Moldova", a transmis Administrația Prezidențială.

Totodată, cei doi președinți urmează să adopte o Declarație comună pentru consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

Klaus Iohannis a făcut prima sa vizită oficială externă, după învestirea în funcție, la Chișinău, în februarie 2015. De la preluarea mandatului de președinte al Republicii Moldova de către pro-rusul Igor Dodon, Iohannis a evitat constant să se întâlnească cu acesta.

După câștigarea alegerilor de către Maia Sandu, parlamentul de la Chișinău a votat o serie de legi controversate, între care cea privind trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din subordinea președintelui țării în cea a legislativului.

Maia Sandu și-a preluat oficial mandatul de președinte în 24 decembrie, când a avut un mesaj dur la adresa deputaţilor Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) şi Platformei 'Pentru Moldova', criticând legile controversate votate de această majoritate parlamentară informală. "În plină criză, suntem supuşi din nou unui atac violent din partea corupţilor. Ce fel de deputaţi sunt cei care, în loc să aloce mai multe resurse pentru oameni, taie orice şansă a ţării de a obţine ajutoare externe pe timp de criză majoră?', a declarat noul preşedinte al Republicii Moldova.