Agentia de Integritate are ca scop verificarea averilor nejustificate si nu ilicte cum au schimbat parlamentarii textul initial. Comisia juridica a Senatului a acceptat marti si a votat amendamentul Ministerul Justitieii astfel incat legea ANI sa se aplice in cazul averilor nejustificate asa cum era prevazut initial textul Monicai Macovei. De asemenea, senatorii juristi au mentinut textul OUG potrivit caruia inspectorii de integritate pot incepe verificarile daca se constata o diferenta intre averea dobandita si veniturile realizate de cel putin 10.000 de euro sau echivalentul in lei.

Senatorii au acceptat punctul de vedere al Ministerului Justitiei potrivit caruia Agentia de Integritate va verifica averile nejustificate. Proiectul de lege privind Ordonata de urgenta a Guvernului a starnit nemultumiri in randul demnitarilor, liberala Norica Nicolai fiind unul dintre opozantii inlocuirii sintagmei “ilicita” cu “nejustificata”.

“Comisia Europeana solicita introducerea averii nejustificate, pentru ca fostul ministru al Justitiei a anuntat la Bruxelles ca proiectul are in vedere aceasta sintagma. Din punctul meu de vedere nu este constitutional ca Legea ANI sa se refere la averea nejustificata. Atrag atentia ca oricine dintre cei vizati sau chiar si un partid politic poate ridica exceptia de neconstitutionalitate si sunt sanse ca aceasta sa aiba temei in fata Curtii Constitutionale, deoarece ANI se va considera ca o instanta extraordinara”, a explicat senatorul PNL, Norica Nicolai.

De altfel, si senatorul PC Gavrila Vasilescu a precizat ca in Constitutie se prezuma caracterul licit al dobandirii averii, iar confiscarea nu se poate raporta decat la acest aspect.

Presedintele comisiei, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, a fost cel care a sistat dezbaterile si a propus adoptarea formulei initiata de Monica Macovei astfel incat inspectorii de integritate sa verifice daca diferenta vadita este justificata.

Potrivit textului legii in cazul in care diferenta nu este justificata, inspectorii sesizeaza instanta competenta privind stabilirea partii de avere dobandita sau a bunului determinat dobandit cu caracter ilicit, a carui confiscare o solicita.

Senatorii au pastrat prevederea conform careia inspectorul de integritate poate declansa verificarea asupra unei persoane daca intre averea dobandita si veniturile realizate exista o diferenta vadita de cel putin 10.000 de euro.

De asemenea, senatorii juristi au mai introdus un amendament prin care majoreaza sporul din salariu de baza al inspectorilor de integritate de la 10% la 50%.

Modificarile facute de comsia juridica urmeaza a fi supuse plenului Senatului, care este si Camera decizionala in acest caz.