Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că, după consultările cu majoritatea de dreapta formată din PNL, USR/PLUS și UDMR, a decis să-l desemneze pe actualul ministru de Finanțe Florin Cîțu pentru postul de premier.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului a afirmat, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, alături de Florin Cîțu, că, de la primele consultări pe care le-a avut săptămâna trecută cu partidele politice, coaliția PNL - USR/PLUS - UDMR „și-a dovedit deja majoritatea în Parlament”.

„Aș vrea să fac o declarație fermă, astăzi, aici: România trece în această perioadă printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoase”, a spus, la rândul lui, Florin Cîțu.

Klaus Iohannis:

  • Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat.
  • Între timp, o coaliție formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României și astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de Prim-ministru.
  • Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de Prim-ministru.
  • În continuare, îl rog pe domnul Cîțu să spună câteva cuvinte.

Florin Cîțu:

  • Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată.
  • În același timp, domnule Președinte, aș vrea să fac o declarație fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă.
  • Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire.
  • Și nu în ultimul rând, domnule Președinte, vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că împreună avem același obiectiv, dezvoltarea României.

UPDATE După declarația de presă, Klaus Iohannis a semnat marți„decretul prin care îl desemnează pe domnul Florin-Vasile Cîțu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți la Cotroceni, într-o a doua rundă de consultări, cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului. PSD nu a participat. Liderii noii coaliții de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au mers împreună pentru a-l propune pe Florin Cîțu premier, iar președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pentru viteza negocierilor.

La finalul consultărilor, liderii noii coaliții, alături de Cîțu, au susținut o declarație de presă comună.

Florin Cîţu a spus, după consultările de la Cotroceni, că i-a transmis preşedintelui că este gata să îşi asume guvernarea şi a anunțat că după votul din Parlament, miercuri seară, va avea loc prima şedinţă de Guvern. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a declarat și el convins că mâine seară, prin votul Parlamentului, "România va avea un guvern nou".