Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis marţi președintelui Iohannis o scrisoare în care îl anunță că social-democraţii nu vor fi prezenţi la consultările de la Palatul Cotroceni, motivând că aceste consultări mimează doar principiul consultării. Reamintim că delegația PSD fusese chemată la Cotroceni de la ora 15.00.

Marcel CiolacuFoto: Agerpres
  • "În intervențiile publice pe care le-ați avut în ultimele săptămâni v-ați antepronunțat într-un mod lipsit de echivoc în privința desemnării prim-ministrului.
  • Ignorând voința cetățenilor, exprimată prin vot democratic, ați anunțat public atât înainte de alegeri, cât și după alegeri, că ați luat deja decizia de a desemna în această poziție un reprezentant al partidelor care au pierdut la scrutinul din 6 decembrie 2020.
  • Prin urmare, discuțiile pe care urmează să le aveți astăzi cu partidele politice mimează doar principiul consultării constituționale la care ați făcut trimitere în invitația dumneavoastră", îi scrie Ciolacu lui Iohannis.

Liderul PSD mai susține că "ceea ce urmează să se întâmple astăzi la Palatul Cotroceni este o mascaradă jignitoare la adresa democrației, un act de sfidare a cetățenilor care au participat la alegerile parlamentare", iar Partidul Social Democrat "refuză să participe la acest simulacru".

"Refuzăm să validăm prin prezența noastră acest circ politic care începe să semene din ce în ce mai mult cu guvernarea CDR din perioada 1996 - 2000. Vom face în schimb o opoziție hotărâtă în Parlamentul României și vom folosi toate mijloacele politice, legale și constituționale pentru a apăra interesele cetățenilor care ne-au acordat încrederea lor la ultimele alegeri", adaugă Marcel Ciolacu.

Delegațiile PNL, USR-PLUS și UDMR se vor prezenta împreună, de la ora 15:30, la consultările convocate de președintele Klaus Iohannis, în vederea nominalizării unui premier desemnat să formeze viitorul guvern. PNL, USR-PLUS și UDMR îl propun pe Florin Cîțu pentru a forma viitorul Executiv.

Președintele Klaus Iohannis reia marți după-amiază consultările cu partidele politice parlamentare în vederea desemnării premierului, iar discuțiile erau programate după următorul program:

• Ora 15:00 – Partidul Social Democrat;

• Ora 15:30 – Partidul Național Liberal;

• Ora 16:00 – Alianța USR-PLUS;

• Ora 16:30 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

• Ora 17:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

• Ora 17:30 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.