Cum își argumentează Curtea Constituțională decizia prin care Florin Iordache a rămas la șefia Consiliului Legislativ

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 22 decembrie 2020, 11:28 Actualitate | Politic


Florin Iordache
Foto: AGERPRES
Evaluarea bunei reputaţii morale şi profesionale privind numirea fostului deputat PSD Florin Iordache - artizan al modificării legilor justiției și al celebrei Ordonanțe 13 - în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ revine în mod exclusiv Parlamentului, iar Curtea Constituţională nu se poate erija în controlorul deciziei Legislativului. Astfel motivează CCR decizia din 18 noiembrie, când a respins sesizările PNL şi USR privind numirea lui Iordache la șefia Consiliului Legislativ.

Argumentele aduse de CCR:
 • Numirea unei persoane la conducerea Consiliului Legislativ se face în baza unor condiţii subiective, printre care şi buna reputaţie, a cărei evaluare şi apreciere revine în mod exclusiv Parlamentului.
 • Curtea constată că Legea nr. 73/1993 reglementează atât condiţii obiective, cât şi subiective pentru numirea în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ. Condiţia bunei reputaţii profesionale face parte dintre cele subiective, a cărei evaluare şi apreciere revine în mod exclusiv Parlamentului, şi nu Curţii Constituţionale.
 • În acest caz, Curtea nu se poate erija în controlorul deciziei Parlamentului, care, în situaţia dată, a considerat că această condiţie este îndeplinită.
 • Consacrarea caracterului dihotomic al condiţiilor legale pe care persoana numită trebuie să le îndeplinească, şi anume condiţii obiective şi condiţii subiective, are drept consecinţă doar admisibilitatea unui control efectuat de instanţa constituţională exclusiv în ceea ce priveşte condiţiile obiective.
 • Curtea Constituţională nu poate analiza şi cenzura opţiunea Camerei Deputaţilor prin cercetarea motivelor pentru care aceasta dispune de prerogativa sa de a numi o persoană într-o funcţie publică.
 • Decizia de numire în funcţia de demnitate publică aparţine în exclusivitate titularilor prevăzuţi de Constituţie şi implică o apreciere subiectivă, întemeiată pe informaţiile care sunt evaluate în mod personal, de către fiecare deputat sau senator, prin acordarea votului în cadrul deciziei colective a fiecărei Camere a Parlamentului, respectiv de către preşedintele României, care manifestă o opţiune personală, în cadrul unei decizii individuale.
 • Odată adoptate aceste decizii, opţiunea fiecărui for decident este asumată în plan instituţional şi politic, răspunderea pentru alegerea realizată fiind circumscrisă acestui cadru.
 • Prin urmare, Curtea nu are competenţa să verifice îndeplinirea condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie profesională, această competenţă exclusivă şi discreţionară revenind Parlamentului. Aceleaşi consideraţii sunt valabile şi în privinţa condiţiei subiective referitoare la buna reputaţie morală.
În 20 octombrie, senatorii și deputații au numit, în ședință de plen comun, o nouă conducere a Consiliului Legislativ. Cu 185 de voturi pentru, Florin Iordache a fost ales președinte al instituției, iar senatorul USR George Edward Dircă a devenit preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare. Augustin Zegrean, susținut de PNL pentru acest post, a obținut doar 41 de voturi. Iordache a fost susținut de PSD pentru șefia Consiliului Legislativ ca premiu de consolare că nu a mai prins un loc eligibil de deputat.

Decizia a fost atacată de către PNL și USR la Curtea Constituțională. În sesizarea trimisă Curții, PNL arăta că hotărârea Parlamentului încalcă principiul legalităţii, prevăzut de Constituţie.

Liberalii explicau că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Ei menţionau că pentru numirea lui Florin Iordache s-au înregistrat 185 de voturi, în timp ce legea prevede 234.

Totodată, potrivit PNL, hotărârea Parlamentului este neconstituţională deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, în condiţiile în care a promovat, în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu, OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea. "Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală", se preciza în sesizarea de neconstituţionalitate.

Liberalii au invocat în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993, deoarece la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD. (Sursa: Agerpres)






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















3874 vizualizari

 • +17 (19 voturi)    
  Curtea Constitutionala de cacao a Romaniei... (Marţi, 22 decembrie 2020, 11:31)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  Curtea Constitutionala de cacao a Romaniei...

  nu i-a cerut nimeni sa se erijeze în controlorul deciziei Parlamentului... ci sa spuna daca a fost respectata legea la numirea idiotului acolo.

  dar Curtea Constitutionala este de cacao ...
  • +6 (6 voturi)    
   CCR este numita pe criterii politice (Marţi, 22 decembrie 2020, 12:13)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   Cei mai multi sunt membrii de la PSD, deci la ce te asteptai? Sa scuipe mana pe care o pupau ieri?? Nu au atatat tupeu...
  • +6 (6 voturi)    
   CCR e condusa de PSD-isti (Marţi, 22 decembrie 2020, 12:37)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

   acapararea acestei institutii de catre PSD s-a facut cu acordul celor care erau la conducerea Romaniei

   eu nu am auzit PNL sa comenteze cand s-a intamplat numirea lui Dorneanu

   acum trebuie sa noul Parlament sa-l de-a afara de la consiliul legislativ pe acest individ
 • +16 (18 voturi)    
  Mafia, NU Patria! (Marţi, 22 decembrie 2020, 11:37)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Aceasta e singura justificare!

  Imperecherea CCR&PSD produce grave prejudicii poporului român!
  Ciordache e rezultatul imperecherii!
 • +19 (19 voturi)    
  Niciun bai (Marţi, 22 decembrie 2020, 11:39)

  Akylas [utilizator]

  Asteptam legea sau ordonanta care sa-l elimine pe acest incompetent din functia de la Consiliul Legislativ.
  HUOOOOO ciuma rosie !!!!
 • +15 (15 voturi)    
  Pai argumentul nu poate fi decat... (Marţi, 22 decembrie 2020, 11:42)

  doi si-un sfert [utilizator]

  Lasati-l acolo ca e de-al nostru, din poporul infrational PSD-ist.
 • +16 (20 voturi)    
  Nu mai pierdeti vremea cu reclamatii. (Marţi, 22 decembrie 2020, 11:50)

  Cataleya [utilizator]

  Aveti majoritate Parlamentara.
  Este imposibil sa nu gasiti o cale legala pt a-l demite pe Ciordache, fara ca CCR sa isi mai bage nasul.

  Ce naiba, Dragnea a schimbat 3 guverne si 70 de ministri in 3 ani, iar voi nu sunteti in stare sa scapati de borfasul Iordache?
 • +15 (17 voturi)    
  mda (Marţi, 22 decembrie 2020, 11:52)

  SoulSearcher [utilizator]

  bun si acum noul parlament nu poate sa-l revoce pe nea ciordache ?

  sau in romania odata numit cineva la butoane.. nu mai poate fi dat jos decat prin impuscare ? :DDD
 • +7 (7 voturi)    
  Curtea... (Marţi, 22 decembrie 2020, 12:33)

  consumator2 [utilizator]

  CCR se baga doar unde vrea ea, in functie de interesele de grup (mafiot)
 • +7 (7 voturi)    
  D'asta nimeni nu trebuie sa fie "sudat" in functie (Marţi, 22 decembrie 2020, 12:34)

  bigbrother [utilizator]

  ma refer aici la toate categoriile de functionari sau persoana care primeste bani din bugetul public si este investit intr-o functie publica. Toate functiile publice ar trebui sa fie pe maxim 4-5 ani si maxim 2 mandate (care pot fi si consecutive). Avem destule exemple de indivizi care se cred zei pe feuda lor si care nu pot fi schimbati desi fac tampenii gramada.

  Fara judecatori si functionari si alte categorii de persoane investite pe viata, nu exista nicio logica pentru care o persoana ar ocupa o functie pe viata. Dincolo de manaria politica, omul care se stie cu sacii in caruta e predispus coruptiei, nu mai presteaza corespunzator, cere din ce in ce mai mult fara sa merite si decide din ce in ce mai prost pt ca nu poate fi inlocuit.

  Din nou: solutii exista, vointa politica lipseste.
  • +2 (2 voturi)    
   Bineinteles ca exista solutii ! (Marţi, 22 decembrie 2020, 15:36)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Cea mai la indemana este cea de modificare a Legii de organizare si functionare a Consiliului Legislativ prin stipularea faptului ca Presedintele Consiliului Legislativ are un mandat limitat la un anumit numar de ani iar o a doua limitare este aceea a incheierii mandatului prin implinirea conditiilor de pensionare a titularului functiei.
   • +1 (1 vot)    
    A 3-a limitare (Marţi, 22 decembrie 2020, 17:53)

    Akylas [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    Iar a treia limitare ar trebui sa fie ca presedintele Consiliului Legislativ trebuie sa fie o persoana cu doctorat in drept si cu experienta de cel putin 15 ani in domeniu, nu un iginer de mobila de la Caracal (unde s-a rasturnat caru' cu prosi, cum bine zicea coana Aneta) !
 • +2 (4 voturi)    
  mda (Marţi, 22 decembrie 2020, 13:32)

  liviu_ [utilizator]

  CCR in romania nu stie decat sa apere infractorii si incalcarea legii ATAT!!!

  o institutie exact ca parlamentul: formata din infractori si care urmareste DOAR interesele infractorilor!
 • +4 (4 voturi)    
  Un mare impostor, (Marţi, 22 decembrie 2020, 14:17)

  John M. [utilizator]

  ca si multi altii dintre comunistii din PSD, submediocru si orgolios ca Ceausescu. "Alta intrebare" mai aveti, domnilor, de ce merge prost Romania?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by