Comisia pentru validare a Camerei Deputaţilor a decis luni să amâne validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă de la Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR). Numele lui Tobă apare în dosarul legat de represiunea care a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluției din decembrie 1989.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gabriel Andronache, vicepreşedinte al Comisiei, a declarat pentru News.ro că a fost decisă amânarea, pentru 4 zile, a validării mandatului lui Francisc Tobă, în baza articolului 7 alineatul 4 din Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Ce prevede Art 7, la alineat 4:

  • "Amânarea validării mandatului unui deputat se propune de către Comisia de validare plenului Camerei Deputaţilor, pentru o dată ulterioară, dacă nu s-au putut clarifica, în termenul prevăzut, toate aspectele legate de soluţionarea unor contestaţii şi dacă deputatul în cauză nu a depus toate documentele cerute de legislaţia în vigoare pentru validarea mandatului său. În termen de cel mult 10 zile de la clarificarea problemelor care au justificat amânarea, Comisia de validare va propune validarea sau invalidarea mandatului, după caz".

Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN, a scris EpochTimes România. Numele lui Tobă apare şi în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase.

Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.