Lideru PNL Ludovic Orban a declarat, duminică, cu ocazia reluării discuțiilor cu reprezentanții USR-PLUS și UDMR pe tema programului de guvernare, că procedura permite audierea candidaților pentru postul de ministru în Parlament, în această săptămână, ”dacă există bunăvoință.”

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderii coaliției vor face tot posibilul să finalizeze protocolul, lista guvernului și programul de guvernare, a declarat Orban.

Întrebat în legătură cu posibilitatea ca noul guvern să vină în Parlament în această săptămână și să aibă loc audierea miniștrilor, Orban nu a exclus această ipoteză, afirmând că procedura parlamentară permite acest lucru ”dacă există bunăvoință”.

"Acum prioritară este constituirea Camerelor, astfel încât să se poată demara consultările de la Cotroceni declanşate de preşedintele României. (...) Cred că dacă există bunăvoinţă prevederile regulamentare permit, dar să vedem cum se va aşeza Parlamentul. În ceea ce ne priveşte, ne vom face temele, vom munci până vom avea gata programul de guvernare, lista Guvernului şi toate celelalte, protocolul de coaliţie şi celelalte elemente de negociere", a declarat liderul PNL.

Noul Parlament a fost convocat de președintele Klaus Iohannis pentru luni, 21 decembrie.

Înainte însă ca guvernul să meargă în Parlament pentru audieri și, ulterior, pentru votul de învestire, ar urma să aibă loc o nouă rundă de consultări la Cotroceni. Președintele trebuie să desemneze oficial candidatul pentru postul de prim-ministru.

Potrivit Constituției, art.103, acesta are la dispoziție 10 zile de la desemnare pentru a prezenta Camerei Deputaților și Senatului lista și programul de guvernare și pentru a obține votul de învestire.

Negocierile PNL-USR PLUS-UDMR au fost reluate duminică şi au ca teme justiţia şi sănătatea, dar şi reforma electorală, subiect pe care ar putea exista divergenţe între formaţiunile partenere.

Premierul susţinut de PNL- USR PLUS-UDMR Florin Cîţu a anunţat sâmbătă seară, la finalul unei noi runde de negocieri, că duminică sau luni cel târziu va fi finalizat progamul de guvernare, în cursul zilei de sâmbătă discutându-se despre finanţe, fonduri europene şi digitalizare.