​​Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR reiau joi discuțiile pentu fomarea noului Guvern, Ludovic Orban și Dan Barna revenind la masa negocierilor cu mandate clare date de conducerile partidelor pentru împărțirea funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și Senatului.

Ludovic Orban si Dan BarnaFoto: Agerpres

Chiar dacă liderii PNL și USR-PLUS au susținut că soluțiile pe care le propun sunt de „flexibilizare”, în realitate fiecare a rămas pe pozițiile care au dus la blocajul discuțiilor.

Astfel, PNL a votat în unanimitate să propună în negocieri variantele : Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaților și Orban premier şi Cîţu preşedinte al Senatului.

Soluția însă a fost respinsă de USR PLUS care nu vrea ca funcțiile de premier și șef al Camerei Deputaților să revină amândouă PNL. De asemenea, nu-l vrea pe Ludovic Orban premier.

Miercuri seară, conducerea USR-PLUS a decis să prezinte în negocieri două variante. Dacă Florin Cîțu preia șefia guvernului, șefia Camerei Deputaților să revină USR, pentru Dan Barna, iar șefia Senatului PNL. O a doua variantă este ca Dacian Cioloș să fie premier, iar șefiile Camerei Deputaților și Senatului să revină PNL.

Liberalii nu sunt de acord însă cu aceste soluții ale USR-PLUS.

UDMR apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar precizează totodată că celelalte două funcţii în stat - de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor - trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali, coaliţie în care "înţelegerea trebuie să fie pe linie", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.

"Nu avem nimic de comentat, noi putem lucra cu amândoi (Orban şi Cîţu - n.r.). Mai departe, lucrurile se complică, fiindcă că în acest moment noi considerăm că celelalte două funcţii politice din stat - cea de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor - trebuie să revină celorlalte două formaţiuni care nu vin cu premierul", a declarat Kelemen Hunor.

Dacă echipele de negocieri conduse de șefii partidelor nu vor reuși să cadă de acord asupra formulei de împărțire a acestor funcții, negocierile vor fi suspendate până la formarea Parlamentului și alegerea în plen a președintelui Camerei Deputaților.