USR-PLUS nu cedează și va merge la negocierile de joi cu PNL cu două variante, fără ca vreuna să coincidă cu propunerile făcute de liberali pentru deblocarea negocierilor. Una dintre variante este ca Florin Cîțu să fie premier, șefia Camerei Deputaților să revină USR, iar cea a Senatului, PNL, au declarat pentru HotNews.ro surse din cele două partide.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conducerile USR și PLUS s-au întrunit miercuri seară pentru a decide mandatul cu care vor merge la negocieri, joi, cu PNL și UDMR.

La fel ca PNL, USR-PLUS are două variante, însă niciuna nu coincide cu cea a liberalilor.

  • Varianta 1: Florin Cîțu premier, șefia Camerei Deputaților - USR, șefia Senatutlui - PNL.
  • Varianta 2: Dacian Cioloș premier, șefia Camerei Deputaților - PNL, șefia Senatului - PNL.

Reamintim că discuțiile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta s-au blocat după ce PNL a refuzat să cedeze USR-PLUS șefia Camerei Deputaților, pe care o voia pentru Ludovic Orban. În aceste condiții, liberalii au decis să vină cu o nouă propunere de premier - Ludovic Orban.

USR-PLUS a anunțat miercuri, pe Facebook, că nu consideră că varianta Ludovic Orban premier ar fi cea potrivită și nu e de acord cu o astfel de nominalizare. "Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR-PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, a scris USR-PLUS.

Miercuri seară, după ședința conducerii liberalilor, Ludovic Orban a anunțat că PNL va merge la negocierile cu USR-PLUS și UDMR pentru formarea unei coaliții de guvernare cu două variante: Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președinte al Camerei Deputaților sau Orban premier și Cîțu președinte al Senatului. Orban a spus că este nevoit să comunice public decizia liberalilor în condițiile în care partenerii de discuții au încălcat înțelegerea de a comunica în comun și le-a cerut celor din USR-PLUS "respect față de parteneri și cetățeni", astfel încât "să fie evitată declanșarea unui război mediatic".