Președintele Klaus Iohannis a criticat voalat USR, miercuri, spunând că principalul motiv pentru care s-au blocat negocierile PNL - USR-PLUS - UDMR pentru coaliția de guvernare este că "au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro
  • "Principalul motiv este că au încercat, cel puţin unii, să negocieze via media. Ceea ce nu se face pur şi simplu. O negociere se face între echipele desemnate din partide şi nu se comunică rezultate intermediare, cine cu cine s-a certat.
  • Prin astfel de comunicări nu se face decât să scadă încrederea publicului în partide, în politicieni. Un lucru care este profund contraproductiv. Până la urmă, ne place, nu ne place, aşa este în toate democraţiile, politicienii conduc ţara. Atunci ce câştigăm dacă scădem încrederea în politicieni? Nu câştigăm decât să ridicăm la margine partide cu abordări extremiste, partide antisistem şi nu se rezolvă absolut deloc problemele", a declarat Iohannis, întrebat despre motivele pentru care s-au blocat negocierile.

Întrebat la cine se referă, Iohannis a spus: "Ca să vă răspund foarte concret: știu cine a făcut această comunicare, dar nu comentez”.

De asemenea, întrebat când ar putea fi instalat noul guvern, el a spus că "optimal ar fi imediat dupa Crăciun".

Chestionat dacă va interveni în cazul în care partidele nu se vor înțelege, Iohannis a răspuns: "Un lucru pot sa vă spun clar: nu voi lăsa tara fara guvern, dar în acest moment este rolul partidelor de a negocia si asta aștept de la partide (...) Este nevoie să avem un guvern într-un timp rezonabil. N-ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni".

"Nu cred că este bine să-i împingem prea tare pe politiceni pentru a nu repeta greșelile care s-au mai făcut în România cu formarea coalițiilor. Să nu se discute problemele sensibile și pe urmă ele să ducă la ruperea coaliței. Prefer să se discute problemele, și cele sensibile, să găsească soluții sau să găsească abordări comune și după aceea să guverneze cu folos pentru români și pentru România, evident", a adăugat Iohannis.

Cu negocierile blocate din cauza neînțelegerilor privind funcțiile de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului, Dan Barna a avut marți o declarație publică în care a anunțat că propune ca soluție de ieșire din criză ca liderii PNL, USR-PLUS și UDMR să aibă funcții în Guvern, respectiv să fie vicepremieri. Astfel, ar fi depășit blocajul referitor la postul de șef al Camerei Deputaților dorit și de Ludovic Orban, și de Dan Barna.

Demersul lui Barna a fost criticat atât de PNL, cât și de UDMR, care au susținut că liderul USR nu ar fi trebuit să iasă public atât timp cât propunerile nu au fost discutate mai întâi între cele trei partide.