Protest al Societății Timişoara faţă de prezenţa AUR la comemorarea Revoluţiei: Doi ofiţeri implicaţi în reprimarea Revoluţiei au ajuns parlamentari AUR

de I.H.     HotNews.ro
Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:33 Actualitate | Politic


George Simion
Foto: Facebook
Societatea Timişoara a transmis, miercuri, un protest faţă de intenţia liderului Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, de a participa la manifestările de comemorare a Revoluţiei. Reprezentanţii societăţii acuză că doi ofiţeri implicaţi în reprimarea Revoluţiei - Francisc Tobă şi Nicolae Roman - au ajuns parlamentari AUR, iar fără a se dezice de ei şi fără a le cere demisia, Simion nu va putea participa la manifestări.

Societatea Timișoara arată, într-un comunicat de presă citat de News.ro, că 16 decembrie este o zi importantă pentru Revoluţia de la Timişoara - este prima zi de proteste din 1989, "o zi fără de care nimic n-ar fi fost posibil".

"Ideea că la acest moment se aşteaptă venirea la Timisoara a lui George Simion, şeful unui partid ultranaţionalist, partid în care se regăsesc şi doi ofiţeri implicaţi în reprimarea Revoluţiei, ne obligă pe noi, timişorenii, să protestam împotriva acestei prezenţe neavenite”, a transmis, miercuri, Societatea Timişoara, menționând că este vorba despre parlamentarii AUR Francisc Tobă şi Nicolae Roman.

Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluţiei de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul Militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic, arată reprezentanții Societății Timișoara. Ei spun și că numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluţiei de la Timişoara, în volumele editate de Memorialul Revoluţiei din Timişoara.

"Înainte de a veni la Timişoara, George Simion, ca şef de partid şi ca cel care a întocmit listele de candidaţi, ar trebui să se dezică de astfel de personaje şi să le ceară demisia imediată din Parlament, pentru că altfel nu vom crede niciodată în buna sa credinţă atunci când se va alătura marşului recunoştinţei, la Timişoara”, a mai transmis Societatea Timişoara.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, fără demisiile celor doi, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluţiei din Timişoara.

”Pe de altă parte, Timişoara respinge şi a respins întotdeauna, naţionalismul. În 16 decembrie 1989, naţionalismul lui Ceauşescu s-a clătinat sub prima lovitură a Timişoarei. Am învins, fiindcă timişorenii nu au crezut în chemările naţionalismului şovin, am învins fiindcă aici toate naţionalităţile au fost unite, am învins fiindcă am respins tot ce, acum, reprezintă partidul lui George Simion. În Punctul 4 al Proclamaţiei de la Timişoara spunem răspicat că naţionalismul nu are ce căuta în România pe care, de atunci, încercăm să o refăurim. Şi în acest sens, considerăm prezenţa la Timişoara a unei delegaţii AUR a fi o provocare şi o profanare a idealurilor Revoluţiei şi ale Proclamaţiei de la Timişoara, la care ne opunem categoric”, se mai arată în comunicatul de presă semnat de Florian Răzvan-Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara.

Cine sunt Francisc Tobă și Nicolae Roman

Militar de carieră, Francisc Tobă a intrat în politică după Revoluţie, devenind vicepreşedinte al FSN Sibiu. Ulterior, Francisc Tobă a intrat şi în Parlament trimis de FDSN, a scris EpochTimes România. Numele lui Tobă apare şi în dosarul legat de represiunea ce a avut loc în Sibiu, în timpul Revoluţiei, semnala pe Facebook protestatarul Marian Ceauşescu. În acest dosar, clasat în 2010, sunt peste 700 de victime. Potrivit presei, Lt.col. (r) Francisc Tobă a fost acuzat de tentativă de omor deosebit de grav şi complicitate la tratamente neomenoase.

Presa a relatat despre Tobă că împreună cu Lt. Col. Dragomir Aurel, începând cu data de 22.12.1989, însoţiţi de militari în termen, înarmaţi, ar fi ridicat din secţiile Spitalului Judeţean Sibiu mai multe persoane rănite, în ciuda insistenţelor cadrelor medicale. Aceştia au fost duşi într-o sală de sport unde ar fi fost bătuţi de militari. Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

Generalul Nicolae Roman, ales deputat de Buzău pe listele AUR, a făcut parte, potrivit Centrului Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare despre Revoluţia din 1989 al Memorialului Revoluţiei, din Unitatea Militară 01185 Regimentul Mecanizat, care a acţionat între 16 şi 18 decembrie 1989 în mai multe zone din Timişoara, cu aproximativ 200 de soldati, şapte TAB-uri, patru autocamioane şi o autospecială, împotriva revoluţionarilor timişoreni, a scris Adevărul.

În 17 decembrie, Roman a condus unitatea prin oraş, pentru o demonstraţie cu drapelul şi cu o fanfară în frunte. "În 16 decembrie (n. red. - 1989), mă aflam la dispoziţe. Eu nu mai eram la U.M.1185. Predasem comanda batalionului şi trebuia să fiu numit comandant de regiment la Lugoj. Am fost rugat să fac continuitatea conducerii pe 17 decembrie. Dimineaţa, m-am prezentat la unitate. Mi-au pus şi studenţi, elevi. M-au informat ce s-a întâmplat în oraş, iar apoi mi s-a dat ordin să ies în stradă. Misiunea era să defilăm cu drapele de luptă, prin oraş, cu fanfară. Eu eram acolo. Unitatea respectivă nu avea muniţie asupra ei. Odinul ministrului Apărării Naţionale a fost să dovedească că Armata stăpâneşte situaţia. Apoi, m-am retras în centru. Am ieşit de-abia în 20 decembrie”, a declarat Nicolae Roman pentru Adevărul.

Nicolae Roman a susţinut mereu că armata nu a tras în manifestanţi. "În momentul Revoluţiei, soldaţii tocmai se întorseseră de la cules de porumb. Aveam de-a face cu o trupă neinstruită. Drept dovadă, planificatorii de la Timişoara nu au reuşit să scoată morţii care au fost anunţaţi. Fiind în mijlocul dispozitivului, nu pot să spun că am văzut pe cineva să tragă în populaţie. Numai un tâmpit putea să dea ordine să tragi în populaţie. Nu exclud că au fost şi unii neinstruţi care au tras, dar şi unii care au făcut exces de zel. Nu neg faptul că unele victime au fost din cauza ricoşeului de glonţ, pentru că s-a tras în aer”, a spus Roman, care a făcut parte din primul Front al Salvării Naţionale din Timiş.

Roman are certificat de revoluţionar pentru că, în 20 decembrie 1989, unitatea sa a pactizat cu demonstranţii, potrivit Adevărul. "Când am fost din nou scos în oraş, am dat ordin să se intre în dialog cu demonstranţii, arma la umăr, a fost cea mai frumoasă zi pentru mine, pentru că s-a strigat „Armata e cu noi!”. Unul din comandanţii mei m-a făcut trădător”, a mai spus Roman, care a plecat din Timişoara în 1991, când a fost numit la cabinetul MApN.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8563 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  George Simion... (Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:39)

  TheProphet [utilizator]

  ...participa de multi ani(cel putin de 9-10 ani, doar il ajutam pe vremea aia) la Marsul Eroilor organizat pe 16 Decembrie la Timisoara...Insa ceea ce a devenit el acum, ca presedinte al mizeriei numite AUR, nu ii mai confera cel putin dreptul moral de participare...Prezenta lui acum, inseamna un scuipat pe morminetele celor morti la revolutie!!!
  • -7 (7 voturi)    
   Incepe Tiganiada din decembrie... (Miercuri, 16 decembrie 2020, 15:11)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui TheProphet

   Incepe Tiganiada din decembrie pana in ajunul Craciunului.
  • +8 (8 voturi)    
   si cand eu am zis ca AUR este partidul (Miercuri, 16 decembrie 2020, 15:51)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui TheProphet

   securistilor emanati din PRM si PSD nu m-ati crezut....Cei doi ar trebui eliminati din parlament imediat si sa li se interzica sa mai ocupa functii publice in Romania ptr tot restul vietii. Nu poti sa participi la reprimarea sangeroasa a unei revolutii , apoi sa fii parlamentar in aceiasi tara.
 • +15 (19 voturi)    
  Incet , incet (Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:41)

  feroviarul123 [utilizator]

  Aflam adevărul depre PZD, aaa ma scuzați Auraci. Iata dara ca si partidu ales sa schimbe politica romanească o schimba din interior cu aceiași securiști și oportuniști ca și în celelalte partide.
 • +13 (17 voturi)    
  Aripa Dragnea din PSD (Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:42)

  yol [utilizator]

  Se vrea revolutionara?!...:)))
  Eu cred ca AUR comemoreaza fuga ceausestilor
  • 0 (0 voturi)    
   hai ca esi tare.. (Miercuri, 16 decembrie 2020, 15:56)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui yol

   sunt pe sub birou de ras...
 • -9 (19 voturi)    
  princiipii?! (Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:44)

  wweesstt [utilizator]

  nu vad un motiv ca sa-i interzici accesul lu simion asta, la un eveniment intr-un spatiu public, ca a facut ce?. cat despre securisti de la revolutie cu pensii speciale din acest partid,aur, probabil ca nu sunt mai multi securisti cu pensii speciale decat in psd sau pnl. deci daca tot aveti principii atunci hai sa luam atitudine fata de pensiile speciale ale, pt ca nu e normal ca toti tortionarii, securistii si cei care au tras la revolutie in populatie acum primesc pensii speciale obscene! si o atitudine mai dura impotriva partidelor care nu vor sa taie aceste pensii speciale! acolo trebuie canalizata revolta nu impotriva acestui simion care a facut ce?! adica tolerezi psd si pnl care dau pensii speciale obscene acestor securisti criminali, dar nu-l tolerezi pe acest simion la un eveniment?! pai vreau sa vad cum comentati/postati in primul rand ca acei criminali sa nu primeasca pensie speciala si apoi sa faci morala unor fara motiv! Prima dovada ca-i apreciem pe eroii de la revolutie este sa nu mai votam partide care nu vor sa taie pensiile speciale securistilor de la revolutie! ar fi minimum de respect pt eroi, sa nu mai votam partide care nu le taie pensiile speciale celor ce au tras in ei! cei ce ati pus stampila pe partide care doar se prefac ca vor sa taie aceste pensii speciale, practic ati profanat acei eroi de la revolutie! acei eroi acum sunt in pamant, iar criminalii lor se bucura acum alaturi de copii si nepoti de pensii speciale obscene si au o viata fara griji si asta din cauza voastra a celor care nu sanctionati aceste partide care doar se prefac ca vor sa taie pensiile speciale ale securistilor!
 • +10 (14 voturi)    
  He...he (Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:53)

  hamangiul [utilizator]

  Restauratio in integrum..astia doi sunt doar varfurile aisbergului restul o duc bine mersi nevazuti necunoscuti cei mai mari profitori de dupa revolutie..baietii de la butoanele comunismului noua burghezie capitalista..toata lumea stie dar ca tot romanu principial ..da din umeri..asta e.
  • +5 (5 voturi)    
   asa este (Miercuri, 16 decembrie 2020, 15:57)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui hamangiul

   Am spus-o si o repet: personal nu am auzit de niciun securist care sa il regrete pe Ceausescu. De ce? Ptr ca acum o duc si mai bine decat atunci.
 • +12 (14 voturi)    
  TIMISOARA !! (Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:56)

  BlueX [utilizator]

  BRAVO TIMISOARA
  - mai avem o oaza de mandrie si cinste in tara asta - ca in rest ne hranim cu lozinci si la cat de inculta, mintita si furata e tara asta... e normal sa aibe lipici o astfel de miscare --- normal ... nu si moral si legat de inteligenta ... vb aia .... politica e o mare C_UVA ...
  • -2 (2 voturi)    
   Mandria de a pupincuri un teuton precar alfabetiza (Joi, 17 decembrie 2020, 4:58)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui BlueX

   Daaaa, aveti si voi o "mandrie", la fel ca LGBT-istii care au mandria sa o poarte p'afara la parade:
   Mandria de a pupincuri un teuton precar alfabetizat.

   Daca zici ca nu-i asa, da un link, un singur link in tot internetul asta care duce catre poza diplomelor de licenta si masterat ale lui Fritz...teutonul pe care timisorenii l-au ales "cu mandrie", ca romanii cu facultate se terminasera la ei.

   PS: Daca nu esti total analfabet functional (ceea ce ar explica "mandria prostului")...nu pune vreun link cate o cretinatate in care Fritz zice ca are diplomele respective; eu iti cer ceva simplu: link catre pozele diplomelor lui Fritz, nu catre aburelile lui teutone.
 • +15 (19 voturi)    
  inca nu este tarziu (Miercuri, 16 decembrie 2020, 13:57)

  mos ion roata [utilizator]

  ca toti cei care au actionat pentru reprimarea revolutionarilor in 89 sa fie judecati. Deocaamdata se bucura de pensii speciale sfidand revolutionarii , pe urmasii celor decedati in revolutie si pe cei care au o pensie mizerabila pentru ca ei sa huzureasca.
 • +17 (21 voturi)    
  bravo, Timisoara! (Miercuri, 16 decembrie 2020, 14:09)

  laura2 [utilizator]

  nu lasati latraii astia de la AUR sa confiste unul din putinele evenimente demne de respect din aceasta tara.
 • +5 (5 voturi)    
  partea trista (Miercuri, 16 decembrie 2020, 14:33)

  ursu78 [utilizator]

  Partea trista este alta...ca la 31 ani de la revolutie, unde au murit oameni pt libertate etc...aprox 35% din votanti fac ceva cu bolta pe revolutie, eroii de la revolutie etc. Cand HAUR (se mandresc cu oameni ce au fost in prima linie impotriva revolutiei in 89) si PCR...pardon PSD (aces join-venture intre PCR si securitatea ceausita) inca intra in parlament...asta-mi pare trist...si spune multe despre noi ca natie)
 • +6 (6 voturi)    
  Cu ocazia aceasta o sa inceapa sa inteleaga (sper) (Miercuri, 16 decembrie 2020, 14:48)

  Susufler0 [utilizator]

  si Simion ca ceea ce era simplu si firesc sa faca atunci cand era un om obisnuit care protesta impotriva sistemului, nu ii mai este atat de la indemana acum cand a patruns in sistem, indiferent ca in calitate de presedinte al unui partid anti-sistem !

  PS. Aurul a inceput sa cocleasca deja ! :((
 • -3 (3 voturi)    
  Dar, ce credeati? (Miercuri, 16 decembrie 2020, 15:38)

  traianw [utilizator]

  Cumva ca politrucii securisti au scapat o ocazie ca asta, aparitia AUR, sa nu se infiltreze si ei aici? Pe bune? Pai au obtinut beneficiu dublu: spionajul "la sursa" in interiorul AUR, cu posibilitatea de tradare a partidului in momentele-cheie, si santajarea filonului curat al AUR daca ar vrea sa faca ceva care nu convine sistemului, cu amenintarea ca discrediteaza partidul, pe motive bine intemeiate.

  Exact la asta asistam acum: preluarea AUR spre manipulare in directia convenita. Pacat de oamenii curati care mai sunt in partid.

  In rest, va doresc succes, voua, celor din mass-media, pentru ca sunt convins ca veti "pune umarul" din plin la discreditarea acestui partid, fiind. de acum, complet manipulabil.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by