Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, la Digi24, că PSD ar putea boicota constituirea Parlamentului dacă nu sunt respectate ponderile obținute de partide în noul legislativ și procedurile pentru alegerea șefilor de la Camera Deputaților și Senat.

Sorin GrindeanuFoto: Captura video

Întrebat, în contextul negocierilor partidelor de dreapta privind alocarea funcțiilor de conducere în cele două camere ale Parlamentului și comisiile legislative respective, dacă PSD va boicota procesul de constituire a noului Legislativ, fostul premier Sorin Grindeanu a declarat:

“Parțial, dacă se va ajunge într-o situație în care să nu se respecte deciziile CCR și ponderile în Parlament date de alegerile din 6 decembrie. Conform deciziilor Curții Constituționale, proporțional cu voturile obținute de fiecare partid se împart și funcțiile de conducere, pornind de la birourile permanente ale celor două camere până la șefiile comisiilor. Asta este o decizie a CCR, pe care văd că, din ce am citit noi în presă, cei care negociau zilele trecute pe la vila Lac nu țin cont. E un avertisment pe care l-am transmis inclusiv președintelui Klaus Iohannis la întâlnirea de dimineață de la ora 11.00, spunând că vrem să se respecte toate aceste reguli”.

Acesta a mai spus că președintele Klaus Iohannis “a luat act” de ce au spus social-democrații la consultări.

“Ca posibilitate am invocat această modalitate. Nu vrem să ajungem acolo, pentru că e nevoie de un Parlament și un Guvern nou, dar trebuie respectate și aceste reguli”, a mai precizat liderul social-democrat.

Potrivit unor surse din partid, social-democrații sunt deranjați că, în urma negocierilor purtate de coaliția de dreapta PNL-USRPLUS-UDMR, comisiile din Parlament care ar revine PSD sunt cu o miză mai mică în ierarhia Legislativului, în contextul în care s-au clasat pe prima poziție la alegerile generale.

Ce a spus Marcel Ciolacu

Și președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că există posibilitatea să nu se constituie Parlamentul, în cazul în care nu se vor prezenta două treimi din parlamentari.

”Am informat pe toată lumea, vedeți, avem posibilitatea să nu se constituie Parlamentul României pe data de 21. Există în regulament - în cazul în care nu sunt două treimi, Parlamentul nu se constituie. Fiecare poate să aibă o problemă în aceeași zi sau, dacă nu respectăm, există toate pârghiile”, a spus, la România TV, Ciolacu.

El a adăugat că nu instigă, dar, ”dacă te duci la vila Lac 1 și faci aranjamente și împarți tu după cheremul tău, cum îți vine ție tot ce reprezintă Parlamentul, atunci este normal ca și reacția celor care nu au fost invitați să fie în aceeași măsură".

(Articol actualizat)