CCR ar putea pronunţa o decizie referitoare la legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu

de DP     HotNews.ro
Marţi, 15 decembrie 2020, 5:57 Actualitate | Politic


CCR
Foto: Facebook
Curtea Constituţională a României (CCR) ar putea pronunţa marţi o decizie pe sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în legătură cu Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de peste 7.000 lei, scrie Agerpres.

CCR a amânat de mai multe ori luarea unei decizii în acest caz. Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

Conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.

Amendamentul votat de Camera Deputaţilor a fost atacat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului.

Astfel, pe 18 iunie, Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la legea care stabileşte un nou sistem de impozitare a pensiilor de serviciu.

Instanţa supremă susţine că Legea pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal este neconstituţională în ansamblul său, deoarece încalcă dispoziţiile mai multor articole din Constituţie.

ICCJ arată în hotărârea de sesizare a CCR că unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal vizează "justeţea impunerii sau echitatea fiscală", care "asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia".

"Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie. (...) În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a reţinut în mod constant că statul are o marjă largă de apreciere în stabilirea politicii fiscale şi revine legiuitorului competenţa exclusivă de a stabili cuantumul impozitelor şi de a acorda exceptări sau scutiri de la aceste obligaţii în favoarea anumitor categorii de contribuabili şi anumite perioade de timp, sub rezerva respectării dispoziţiilor art. 56 din Constituţie privind justa aşezare a sarcinilor fiscale", se arată în hotărâre.

Instanţa supremă menţionează că legea ce formează obiectul sesizării instituie taxa pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă stabilite în baza unor legi speciale, legiuitorul instituind "un nou regim de impunere fiscală aplicabil numai în privinţa anumitor venituri şi anume pentru veniturile obţinute din pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi/statute speciale".

"Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită. Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale", precizează ICCJ.

Potrivit Instanţei supreme, noua "taxă" nu doar că este discriminatorie şi reprezintă un impozit pe venit "deghizat", dar se calculează practic asupra venitului net din pensii, după deducerea din pensia brută a impozitului pe venit, ceea ce ar duce, de la un anumit nivel, la un procentaj de fiscalizare calculat la pensia brută de 95%.

"În aceste condiţii, prin cuantumul ridicat, măsura instituirii taxei reprezintă o adevărată confiscare şi este de natură a afecta însăşi substanţa dreptului. Opţiunea promovată prin legea în discuţie reprezintă un subterfugiu prin care se aduce atingere chiar substanţei dreptului la pensie", se afirmă în sesizare.

ICCJ mai arată că, prin raportare la cuantumul de 7.000 de lei al sumei nesupuse taxei criticate, impunerea taxei vizează o categorie restrânsă de contribuabili care obţine venituri din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă în condiţiile legilor speciale.

Instanţa supremă mai acuză încălcarea principiului clarităţii, previzibilităţii şi predictibilităţii legii, a principiului independenţei judecătorilor, precum şi încălcarea principiilor art. 1 din Protocolul nr. 1 la CEDO.

Un alt argument este acela că legea sesizată a fost supusă întâi dezbaterii şi adoptării Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizional, ceea ce contravine normelor constituţionale care stabilesc o altă procedură în privinţa reglementărilor referitoare la statutul judecătorilor şi al procurorilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4541 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  DIMPOTRIVĂ! Pensiile speciale incalcă constitiția (Marţi, 15 decembrie 2020, 7:32)

  nick24 [utilizator]

  Ce fel de democrație e, dacă unii sunt mai presus DE ORICE?

  “ARTICOLUL 16
  (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări."

  art. 56 prevede "asezarea justa a sarcinilor fiscale"
  inseamna ca cei care au acceasi pensie trebuie sa fi platit aceleasi taxe si impozite. daca cei care au pensii speciale au contribuit mai putin la cheltuielile publice decat cei care au o pensie normala de aceeasi valoare, insemnaa ca sarcinile fiscale nu sunt asezate just si ca unii au sarcini fiscale mai mari ca sa ia o pensie de aceeasi valoare ca a "specialilor".

  Adică unii lucrează și li se calculează pensia cu formula X , altora cu o altă formula: Y și e constituțional.
  Unii au impozit X pe venit și alții au X ( până la 7000 lei ) și Y pe ce depășește și e neconstituțional, de ce? Adică o data le convine Y, dar altă dată -NU!

  Concret la 6000 lei salariu brut de încadrare, pensia normală e max 2000 lei, deci 25%
  la 15 000 salariu brut special de încadrare, pensia specială e de 22 000 lei deci 150% față de brut și 300% fată de net. Așa E CONSTITUȚIONAL?
  Altfel incalca independenta justitiei? Ce glumă bună!
  Unde e egalitatea în fața legii?
 • +5 (5 voturi)    
  Sta cineva cu sulfetul la gura... (Marţi, 15 decembrie 2020, 8:20)

  IoPaNet [utilizator]

  ... intrebandu-se, oare, ce va decide CCR? Eu cred ca nu. Deja au spus in repetate randuri ca nu este constitutional ca specialii sa nu aiba pensii speciale. Altfel spus, nu este constitutional sa fim toti egali, unii dintre noi trebuie sa fie speciali.
  Sunt doar doua variante - fie constitutia este inechitabila si trebuie rescrisa complet, fie curtea constitutionala o interpreteaza partizan si atunci trebuie desfiintata curtea constitutionala in forma actuala, in care judecatorii sunt numiti pe perioade mult prea lungi si nu raspund in nici un fel pentru ceea ce fac.
  Pana acum nici un partid nu a pus problema transant, dar ar fi momentul sa o faca.
 • +3 (3 voturi)    
  Parlamentul vs CCR (Marţi, 15 decembrie 2020, 9:14)

  Cataleya [utilizator]

  Problema nu e ca anumite categorii de angajati ai statului primesc pensii speciale.
  Problema e ca CCR nu are absolut niciun drept sa stabileasca cuantumul acelor pensii.
  Daca actualul parlament voteaza o lege, promulgata ulterior de presedinte, ca magistratii au dreptul la o pensie speciala de 2000 de lei, CCR nu are cum sa decida ca pensia aia trebuie sa fie de 2000 de euro.
  Acolo trebuie lucrat, nu sa se piarda vremea cu impozitarea unor pensii absurde!
  • +3 (3 voturi)    
   Dar... surpriza! (Marţi, 15 decembrie 2020, 9:41)

   IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

   CCR va veni si va spune ca odata ce i-ai dat 2000 de euro, nu poti sa-i scazi la 2000 de lei, altfel spus pensiile pot doar sa creasca, nu sa si scada (ce este un drept deja dobandit, bla, bla...).
 • +3 (3 voturi)    
  Aprobarea acestei legi ar fi un gest de... (Marţi, 15 decembrie 2020, 10:02)

  Olyx [utilizator]

  MINIMA DECENTA raportat la majoritatea romanilor ce traiesc cu pensii de 1500 lei/luna. De ce unii dintre romani, BUGETARI, s-au socotit MAI "SPECIALI" decat marea majoritate si si-au au votat o astfel de lege ABERANTA ( asta in conditiile in care acestia nici nu au contribuit la fondul de pensii ) numai PSD ne poate spune. De acord ca nu poate fi vorba de "uniformizarea" pensiilor insa e necesar a se respecta principiul CONTRIBUTIVITATII si cel care impune ca raportul dintre cea mai mare pensie a unui bugetar si cea medie a unui roman, sa nu fie mai mare de 4 !?
  • 0 (0 voturi)    
   Decență la CCR? (Marţi, 15 decembrie 2020, 10:48)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Olyx

   CCR a hotăràt ca la calcularea pensiei se ia în considerare numai primul coeficiet de corecție acordat.
   Dacă de la anticipat treci la limită de vârstă, te alegi cu un coeficient mult mai mic. Măcar dacă hotărau să poți să alegi pe cel mai favorabil.
   De la boală la pensie pt limită de vâstă, CCR a hotărât că se ia în calcul coeficientul de la data ieșrii la pensie devârstă, DAR PLATA SE FACE DIN februarie 2020, după 1 an, doi, trei, fără coeficient!!! Deci ei hotăresc cele mai defavorabile măsuri pt alții, DAR NU PENTRU EI!

   Atenție! Acum peste un milion de salariați au salariul minim, deci vreo 25% , implicit și din viitorii pensionari. Vor avea pensia 0,5 puncte, adică 700 lei pe lună!
   Cât au magistrații?
 • 0 (0 voturi)    
  pensii speciale pentru speciali (Miercuri, 16 decembrie 2020, 7:54)

  botev [utilizator]

  Pensiile speciale = HOTIE ROMANEASCA

  Le doresc tuturor specialilor, in prag de sarbatori,
  ca, de cate ori vor incasa lunar pensia speciala ,
  sa se gandeasca pret de cateva secunde , la batranii si copii Romaniei.

  Milioane de pensionari au pensii intre 1000 si 1500 lei.
  MURITORI DE FOAME !
  NUMAI PENTRU CA CEI SPECIALI sa incaseze anual peste 10 mil, de euro pentru aceste hotii.

  Sute de mii de copii, cu o alocatie de mizerie, se culca flamanzi , ca tot cei speciali sa sa lafaie in bogatie.

  RUSINE STATULUI ROMAN ca nu stie ( sau efectiv NU VREA ) sa rezolve o data pentru totdeauna aceasta problema.
  Daca s-a putut cand ere BOC premier , sa se poata si acum.
  DAR N SE VREA !

  R U S I N E !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by