Fostul preşedinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că președintele Klaus Iohannis are două variante - să continue consultările pentru desemnarea noului premier până când va fi găsită o soluţie sau să desemneze pe cineva despre care crede că va avea susţinere în Parlament. Întrebat dacă este posibil să se ajungă la un guvern minoritar sau de uniune naţională, Zegrean a amintit de guvernul Tăriceanu, care "a condus ţara pentru că a fost susţinut din umbră de PSD”.

Augustin ZegreanFoto: Agerpres

Variantele lui Zegrean: să continue consultările până când găsesc o soluţie sau preşedintele să numească o persoană pe care crede domnia sa că o va susţine Parlamentul.

"În situaţia rezultatului din alegeri, preşedintele nu este obligat să ţină seama de niciuna dintre propunerile făcute de cei cu care se consultă. De aceea se şi numesc consultări aceste întâlniri între preşedinte şi reprezentanţii partidelor politice din Parlament, pentru că trebuie să găsească o soluţie, o persoană care să fie propusă să formeze Guvernul şi să aibă şi speranţa că va obţine votul Parlamentului”, a afirmat Augustin Zegrean, luni, la Digi 24.

Întrebat dacă există posibilitate să se ajungă la un Guvern minoritar sau de uniune naţională, cum doreşte PSD, fostul preşedinte al Curţii a spus că este posibil orice.

"Am mai avut situaţie în ţară cu Guvern minoritar – Guvernul PNL condus de domnul Tăriceanu a fost mai mult de 2 ani cu sub 20% în Parlament şi a condus ţara, pentru că a fost susţinut din umbră de PSD. Şi aceea există, varianta unui Guvern de uniune naţională, dar e greu să cred că se va întâmpla acest lucru, pentru că nu este înţelegere. Doar în situaţia unei înţelegeri între partide. Guvernul Cioloş a fost oarecum un guvern de uniune naţională, nu neapărat pentru că era format din reprezentanţii partidelor care înseamnă Guvern de uniune naţională, dar a fost acceptat de toate partidele din Parlament. Ştiţi bine că atunci când a fost votat, a fost votat şi de unii şi de alţii şi chiar unele partide au avut reprezentanţi în Guvernul respectiv”, a adăugat Zegrean.

Întrebat dacă şeful statului trebuie să explice alegerea de premier pe care o face, acesta a spus: "Sigur că discuţii pot să existe. Preşedintele nu are nicio obligaţie. Repet. Este strict la voia preşedintelui cine va fi numit acum să formeze Guvernul. Sigur preşedintele îşi asumă un risc, pentru că dacă va numi o persoană care nu va trece prin Parlament, mai avem un pas până la anticipate, că după aceea trebuie să reia discuţiile, iar să facă o propunere şi după aceea dacă pică, în termen de 60 de zile, mergem la anticipate. Şi nu ştiu dacă se doreşte asta. Dacă se doresc alegeri anticipate, că tot numai despre asta am vorbit în acest an până prin iulie, poate se are în vedere şi această soluţie”.

El a spus că PSD poate să atace la Curtea Constituțională numirea de premier făcută de Klaus Iohannis, însă nu crede că vor avea succes, pentru că ar însemna că prim-ministrul este desemnat de către CCR, iar partidele nu ar accepta asta.

Chestionat dacă întâlnirile preşedintelui Iohannis cu liberalii de la Vila Lac 1 sunt în afara Constituţiei, așa cum a acuzat PSD, fostul şef al CCR a replicat: "Nu, acelea au fost pur şi simplu joc de glezne, pentru că nu acolo s-a format Guvernul, nu acolo s-a ales persoana desemnată să formeze Guvernul”.

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu partidele pentru desemnarea noului premier după alegeri au început luni la ora 11.00, când primii intrați la discuții au fost reprezentanții PSD, care au mers cu propunerea Alexandru Rafila premier și guvern de uniune națională. PNL, USR-PLUS și UDMR nu au ajuns la un acord după discuțiile din weekend și merg la Iohannis cu propuneri separate. Liberalii îl propun premier pe Florin Cîțu, iar USR-PLUS pe Dacian Cioloș.