​PNL, USR-PLUS și UDMR au început sâmbătă dimineața discuțiile oficiale pentru formarea noului Guvern. Discuțiile se anunță a fi dure, toate cele trei formațiuni politice disputându-și scaunele importante din conducerea țării.

Palatul VictoriaFoto: Guvernul Romaniei

La mare căutare sunt ministerele cu banicum ar fi Finanțele, Economia, Transporturile și Dezvoltarea pe care fiecare dintre cele trei partide le vrea în portofoliul său. Sunt însă și funcții în Guvern pe care nu le râvnește nimeni: Sănătatea și Educația.

Fiecare dintre cele trei formațiuni politice și-au stabilit planul de atac, funcțiile pe care vor să le obțină și și-au numărat propunerile pe care vor să le facă pentru viitoarele portofolii din noul Guvern. După întâlnirea din urmă cu câteva zile de la Cotroceni, USR-PLUS și UDMR așteaptă astăzi ca PNL să vină să deschidă negocierile cu o ofertă de la care să pornească concret discuțiile.

Trei echipe de negociatori cu reprezentanți PNL, USR-PLUS și UDMR vor împărții funcțiile în Guvern și Parlament și vor elabora programul politic al noului Executiv.

Discuțiile vor începe sâmbătă dimineață la ora 9:00 la Vila Lac. Există trei echipe de negociere care vor discuta pe trei teme: formarea guvernului, scrierea programului de guvernare și împărțirea funcțiilor din Parlament.

Astfel, din echipa de negociere pentru funcții în Guvern fac parte: Ludovic Orban, Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Robert Sighiartău, Dan Barna, Dacian Cioloș, Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Rozalia Biro.

Din echipa de negociere a programului de guvernare fac parte: Ionel Dancă, Cristian Bușoi, Laurențiu Leoreanu, Cristian Ghinea, Claudiu Năsui, Lucian Viziteu, Stelian Ion, Dragoș Pîslaru, Anca Dragu, Tanczos Barna, Balint Porcsalmi, Hegedus Csilla, Antal Arpad și Csoma Botond.

Din echipa de negociere pentru funcțiile din Parlament fac parte: Alina Gorghiu, Florin Roman, Raluca Turcan, Daniel Fenechiu, Cătălin Drulă, Radu Mihail, Cristina Prună, Silvia Dinică, Oana Țoiu, Andrei Lupu, Ștefan Pălărie, Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakarias, Rozalia Biro.

PNL pornește la negocieri cu propunerea ca noul Executiv să nu-și modifice prea mult componența. Liberalii vor să propună un Guvern cu 18 posturi, 16 de miniștrii și două de vicepremier pentru USR și UDMR. La pachet cu Guvernul și programul de guvernare se va negocia și conducerea Parlamentului – șefia Camerei Deputaților și cea a Senatului (care e posibil să revină USR-PLUS).

Liberalii pleacă la negocierii cu pretenții ridicate și vor să-și păstreze ministerele cheie din Guvern și, în același timp, să scape de cele care le-au făcut probleme. Astfel, prioritare pentru PNL sunt portofoliile de la Finanțe, Justiție, Transporturi, Fonduri Europene, Externe și Apărare. De asemenea, liberalii ar vrea să păstreze și Economia și Dezvoltarea.

Un alt post cheie pe care PNL îl revendică este șefia Camerei Deputaților. Ludovic Orban țintește funcția pentru că fotoliu de președinte deține controlul Legislativului și are cea mai mare vizibilitate mediatică.

În schimb, liberalii încearcă să scape de minsterele care le-au creat probleme în fosta guvernare: Sănătatea și Educația. Tot pe lista ministerelor nedorite se află și Munca, Cultura și Mediu.

Ce ar vrea PNL:

  • șefia Camerei Deputaților
  • ministerul Finanțelor – Lucian Heiuș/ Iulian Huțucă
  • ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
  • ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
  • ministerul Apărării – Nicolae Ciucă
  • ministerul Transporturilor – Lucian Bode
  • ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • ministerul Internelor – Laurențiu Leoreanu
  • ministerul Economiei și Energiei – Virgil Popescu
  • ministerul Dezvoltării – Robert Sigartău/ Florin Roman

La rândul lor viitorii parteneri de guvernare, USR-PLUS își doresc să conducă ministere importante. Prima revendicare a USR este să primească un minister avizator Justiție sau Finanțe. De asemenea, partenerii de alianță, PLUS doresc ministerul de Interne. Tot pe lista cu care pleacă la negocieri se află ministerele Dezvoltării și Transporturilor.

De asemenea, USR-PLUS revendică șefia Camerei Deputaților pentru Dan Barna.

Ce ar vrea USR PLUS:

  • șefia Camerei Deputaților - Dan Barna
  • ministerul Finanțelor - Claudiu Năsui /Anca Dragu
  • ministerul Justiției - Stelian Ion
  • Interne - Dragos Tudorache
  • ministerul Dezvoltării - Ionuț Moșteanu
  • ministerul Transporturilor - Cătălin Drulă
  • ministerul Muncii - Oana Țoiu/Cristian Seidler

Cei mai puțini vocali au fost liderii UDMR. Aceștia au evitat să emită pretenții publice. Surse parlamentare susțin pentru HotNews.ro că UDMR ar fi interesată de un minister cu bani cum ar fi de ministerul Dezvoltării și cel al Agriculturii.