Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat marți seară că liberalii vor valida miercuri, într-o şedinţă a Biroului Politic Naţional (BPN), propunerea de premier. El a precizat că sunt luate în calcul trei-patru nume, confirmând că unul dintre acestea este chiar Nicolae Ciucă, premierul interimar.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Mâine vom discuta despre propunerile de premier și vom valida un nume, probabil seara - vom avea BPN în jurul orei 19.00 sau 20.00, după ce la prânz vom sta de vorbă pe propuneri. (...) Sunt trei-patru propuneri. Nicolae Ciucă este una dintre ele, da”, a declarat Rareş Bogdan, la sediul PNL, după ce anterior liberalii au avut și o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis.

Ce a declarat Rareș Bogdan presei:

  • Am primit mandat din partea președintelui României pentru a constitui o majoritate și pentru a realiza o echipă performantă care să pună în aplicare un proiect prin care să armonizăm programul nostru de guvernare, cu programul USR-PLUS și cel al UDMR.
  • Deci practic va fi o coaliție de 244-245 de parlamentari în cele trei forțe ale dreptei. Plus, ne bazăm că vom sta de vorbă și cu cei 16 reprezentanți ai minorităților naționale, deci vom avea o majoritate de aproximativ 260. Avem nevoie de 234 pentru a trece Guvernul.
  • Vă spun din start că n-am discutat chestiuni de portofolii, nici cine rămâne, nici cine pleacă, nici ce portofolii dorește PNL... Am discutat chestiuni despre ce urmează să implementăm și de calendar al investirii guvernului. Am dori ca până pe 21 decembrie, când expiră mandatele actualilor deputați și senatori, noul Parlament să fie învestit, urmând ca până în Ajun, pe 23 decembrie, să fie vot în Parlamant pentru Guvern.
  • Trebuie să avem un Guvern funcțional la intrarea în anul viitor. Din diverse motive, precum unele juridice, legi care urmează să fie amendate. Și nu trebuie să uităm că suntem în pandemie, avem încă foarte multe infectări, iar România trebuie să fie administrată. În următoarele trei-patru luni va fi și campania de vaccinare, deci vor fi lucruri vitale pentru sănătatea populației.
  • Mâine vom discuta despre propunerile de premier și vom valida un nume probabil seara - vom avea BPN în jurul orei 19.00 sau 20.00, după ce la prânz vom sta de vorbă pe propuneri.
  • Sunt trei-patru propuneri. Nicolae Ciucă este una dintre ele.
  • Nu există propunere care să aibă un avantaj în fața celorlalte, singurul avantaj îl are președintele, pentru că așa arată Constituția și domnia sa are ultimul cuvânt. Noi vom face propunerile și dânsul va alege, pentru că va trebui să fie într-un parteneriat cu domnia sa, un parteneriat asumat cu PNL și într-o colaborare strânsă cu USR-PLUS și UDMR.
  • Nu pot să vă spune nume, pe dl Ciucă vi l-am spus pentru că e practic premierul în exercițiu. Am văzut că presa a venit cu 6-7 nume, sunt interesante.
  • (Întrebat dacă propunerile sunt nume din PNL) Toate numele sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL...
  • (Despre Eduard Hellvig posibil premier) Cred că dl Hellvig are un mandat extrem de performant la SRI (...) Cred că face o treabă foarte bună, de ce vreți să îl luați de acolo din pădure, cred acolo e mai frumos ca aici sau la Guvern.
  • (Întrebat dacă Marcel Vela va rămâne în Guvern) Nu am discutat deloc despre ministere, dar noi avem un ministru de Interne extrem de bun, în care eu am mare încredere și îl susțin, Marcel Vela. (...) Nu am discutat deloc despre vicepremieri sau despre miniștri.
  • Cel mai probabil, ținând cont de pondere, PNL probabil nu va putea avea mai mult de 10-11 ministere din 18.
  • Eu știu că premierul are câțiva miniștri cu care trebuie să colaboreze extrem de bine. Așa cum președintele trebuie să colaboreze și sunt vitale Ministerul Apărării și Ministerul de Externe, așa și premierul trebuie obligatoriu să poată colabora extrem de apropiat cu Ministerul Justiției, Ministerul Finanțelor, e vital și Ministerul Fondurilor Europene, și Ministerul Transporturilor este foarte important...

CITEȘTE ȘI: