Ludovic Orban a evitat să răspundă clar dacă președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia din funcția de premier, spunând că demisia este o decizie personală, iar la întrebările repetate ale jurnaliștilor Orban a afirmat că a luat această decizie după ce a văzut rezultatul alegerilor parlamentare.

Ludovic OrbanFoto: Captura Facebook

Ludovic Orban a făcut aceste declarații marți, la finalul ședinței de la PNL pe tema strategiei de negociere pentru formarea noului guvern.

Orban a spus din nou că a considerat că este "un gest de onoare și de demnitate" să demisioneze, pentru a arăta că nu se cramponează de funcție: ”Am considerat că e un gest de onoare şi de demnitate după aceste alegeri să fac acest gest. Am făcut exact din motivele pe care le-am explicat în declaraţia publică. Este o decizie care era firească pentru a arăta că nu mă cramponez de poziţia de premier, pentru a arăta că am ţinut cont de voinţa exprimată".

"Demisia este o decizie personală. E o decizie personală pe care am luat-o eu”, a susținut Ludovic Orban, întrebat dacă președintele Klaus Iohannis este cel care i-a cerut să demisioneze.

Chestionat despre susținerea președintelui, Orban a răspuns: "Nu e vorba despre susținere sau nesusținere. Am luat o decizie, am pus-o în practică".

Întrebat dacă se gândise la varianta demisiei înainte de a se întâlni cu Iohannis, luni, la Cotroceni, Orban a răspuns: "Cu siguranță. Când am văzut rezultatele votului”.

Ce spune despre posibilitatea de a fi propus din nou premier

Ludovic Orban a fost întrebat și dacă ar vrea să fie din nou premier, răspunzând că a spus foarte clar că şi-a depus mandatul şi că nu are această intenţie.

"În aceste condiţii am spus foarte clar: mi-am depus mandatul şi nu am exprimat această intenţie. E nevoie de stabilitate, ne concentrăm pe o majoritate parlamentară care să aibă un program foarte serios care să ducă la dezvoltarea României. Există un singur răspuns - când se va ajunge la un acord privind un posibil premier propus, îl vom anunţa”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție, spunând că pleacă cu conștiința datoriei împlinite. Orban a afirmat că va coordona negocierile care trebuie să ducă la un guvern de centru-dreapta și şi-a exprimat convingerea că PNL va avea capacitatea de a da viitorul premier şi de a constitui coloana vertebrală a viitorului guvern.