Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dacian Cioloş, spune despre demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier că era nevoie de un semnal că se poate trece mai departe la negocieri pentru formarea unei majorităţi şi desemnarea unui premier. El afirmă că este gata să își asume responsabilitatea guvernării ca șef al executivului, însă la negocieri nu se poate merge "cu condiții ultimative”.

Dacian CiolosFoto: Parlamentul European
  • "Eu cred că asta lasă cale liberă (n. r. - demisia premierului Orban), așa cum am spus-o și noi astăzi, președintelui României ca după consultările cu partidele să vină cu o propunere de premier care să însemne un nou început pentru că despre asta e vorba. Vorbim aici de un mandat al Parlamentului și de construire a unei majorități care să propună un program de guvernare reformator pentru România și pentru asta era nevoie și e nevoie de un semnal că intrăm într-o nouă fază.
  • Deci domnul președinte va avea în aceste condiții posibilitatea să vină cu o propunere care să fie de discutat apoi și care să construiască o majoritate care, spre deosebire de domnul Ciolacu, eu spun că e posibilă și mie mi se pare destul de clară", a declarat Cioloș la Digi 24.

El spune că se poate construi o majoritate de centru-dreapta care să guverneze România, dar "e important ca această majoritate să guverneze nu doar de dragul guvernării, ci să modernizeze România, să reformeze România”.

Cioloș a mai susținut că este gata să își asume responsabilitatea guvernării ca șef al executivului, însă la negocieri nu se poate merge "cu condiții ultimative”.

  • ”Ni se pare de bun simţ să mergem cu o propunere de premier pe care am anunţat-o încă din campanie. (...), însă preşedintele este cel care va face desemnarea premierului. Nu este o propunere, doar de dragul de a avea o propunere. Dacă preşedintele mă va desemna, sunt gata să imi asum această responsabilitate (...) În situaţia aceasta nu mergem cu condiţii ultimative. Credem că trebuie să fie un premier reformator, care să accepte un program de guvernare care să reformeze România”, a mai declarat Cioloş, precizând că Guvernul trebuie să fie făcut ”bine”, nu neapărat repede.

Premierul Ludovic Orban a anunţat luni seară că îşi depune mandatul de prim-ministru.