Motiunea simpla a PSD "Stop degradarii nivelului de trai" a fost adoptata in Senat cu 74 de voturi pentru, 33 impotriva si nicio abtinere. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu a declarat, dupa votarea motiunii, ca aceasta este obligatorie pentru Guvern. Initiatorii documentului cer stoparea majorarii pretului la gazele naturale din productia interna, protejarea cetatenilor cu venituri medii si mici, precum si prezentarea in Parlament a unui program national actualizat de lupta impotriva saraciei.

In sala au fost prezenti doar o parte dintre initiatorii de la PSD. Din partea Guvernului au participat ministrul Apararii, Teodor Melescanu, care asigura si interimatul la ministerul Justitiei, cel al Muncii, Paul Pacuraru, si ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Semnatarii motiunii au solicitat initierea unor negocieri reale cu Federatia Rusa pentru stoparea cresterii pretului la gazele naturale, carbune si pacura importate si promovarea participarii Romaniei in proiecte alternative de transport al hidrocarburilor catre Europa de Vest. Finalizarea strategiei din domeniul energetic in conformitate cu noul pachet de legi pentru energie si schimbari climatice la nivel european, promovarea Programului de reabilitare termica a cladirilor multietajate prin suportarea de la buget a costurilor aferente - sunt ale cereri formulate in initiatorii motiunii.

Cu toate ca presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, spune ca motiunea are efecte obligatorii pentru Guvern, o alta motiune simpla, "Anulati taxa de prima inmatriculare", adoptata in urma cu o saptamana la Camera Deputatilor, nu a produs niciun efect.