USR-PLUS este gata să își asume guvernarea alături de PNL și de UDMR, care "devine indispensabil", a declarat luni co-președintele alianței, Dacian Cioloș. El a spus că este esențială susținerea unui candidat credibil pentru postul de premier, iar negocierile în acest sens nu trebuie purtate la televizor. Dan Barna a spus, la rândul său, că este posibilă crearea unei majorităţi "decente" împreună cu PNL şi UDMR.

HotNews.roFoto: Hotnews

  • "Au fost alegeri dificile. Vreau să le transmit alegătorilor că noi am înţeles mesajul şi că viitorul guvern va trebui să ia în considerare dorinţele tuturor cetăţenilor. Noi la USR-PLUS ne-am formulat deja priorităţile, le-am pus într-un document - Revoluţia bunei guvernări - pentru a negocia formarea unei coaliţii cu PNL. (...) Avem o responsabilitate mare față de guvernare (...) USR-PLUS e gata să-și asume guvernarea alături de PNL, iar în aceste condiții UDMR devine indispensabil", a declarat Dacian Cioloș, într-o conferință de presă în care a intervenit și Dan Barna, aflat în izolare acasă.

El a mai spus că este esențială susținerea unui candidat credibil pentru postul de premier, care să aibă capacitatea de a uni forțele reformiste de dreapta. "Acest lucru trebuie discutat la negocierile cu partidele şi cu preşedintele, şi nu l-a televizor. Din punctul nostru de vedere este nevoie de un nou început", a declarat Cioloș.

Întrebat dacă se consideră mai credibil decât actualul premier, Cioloş a răspuns: "Haideţi să nu intrăm în discuţii de genul acesta. Eu mi-am propus serviciile. Am intrat în campanie electorală angajându-mă la această responsabilitate, aşa cum v-am spus. Avem o Constituţie, avem un preşedinte. Vor fi negocieri între partide. Nu cred că asta e acuma, care e mai tare decât celălalt. V-am spus, e nevoie de un premier care să fie capabil acum să unească aceste forte reformatoare, care trebuie să formeze o majoritate".

Dan Barna: E posibilă crearea unei majorități decente USR-PLUS, PNL, UDMR

  • "Ar fi putut să fie mai uşor pentru următoarea coaliţie, însă, dacă ne uităm pe cifre şi pe rezultatele finale, vedem, într-adevăr, că este posibilă crearea unei majorităţi decente din USR-PLUS, PNL şi UDMR, majoritate care să poată să ducă la îndeplinire aceste angajamente, şi ale USR-PLUS, dar, de fapt, ale României, prin ceea ce reprezintă ele, legat de pensiile speciale, legat de eliminarea imunităţilor", a afirmat Barna.

El a vorbit despre documentul cadru cu care USR-PLUS intră în negocieri pentru constituirea unei coaliţii de guvernare: "Prioritatea şi responsibilitatea noastră este legată în zilele următoare de constituirea acestei coaliţii de guvernare care să poată să ducă perspectiva USR PLUS în guvernare şi în realităţi".

Conform rezultatelor parțiale transmise luni de Biroul Electoral Central, în urma alegerilor parlamentare 2020 Alianța USR-PLUS a obținut 15,4% din voturi.