Surpriza alegerilor parlamentare din 6 decembrie - Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - va aduce oameni politici noi în Parlament după ce a trecut pragul electoral de 5%. Înființat în urmă cu doar un an, partidul este definit de fondatorul său, George Simion, drept un partid "de dreapta, conservator, patriot şi unionist". Pe lista partidului la alegerile parlamentare se regăsesc militanți ai referendumului pentru familia tradițională, avocați anti-COVID și activiști împotriva maghiarilor din Transilvania.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care potrivit rezultatelor parțiale ale alegerilor va intra în Parlament cu un scor de peste 9%, este un partid înființat în toamna anului trecut de George Simion, fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care militează pentru unirea cu Republica Moldova.

Ce oameni aduce AUR în Parlament

George Simion este co-președinte AUR, candidat la Camera Deputaților și fondator al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, care militează pentru unirea cu Republica Moldova. În 2015, el a fost reținut și expulzat din Republica Moldova, având o interdicție de 5 ani de a intra în această țară. În 2016, George Simion a organizat în București un marș pentru unirea Basarabiei cu România și, ieșind din traseul anunțat și forțând cordonul de jandarmi, a fost reţinut câteva ore. Simion a candidat anul trecut ca independent la alegerile europarlamentare, sub sloganul "România Mare în Europa”.

Claudiu Târziu este co-președinte AUR, candidat la Senat și fost membru al Consiliului Național de Coordonare al Coaliției pentru Familie în perioada de strângere a semnăturilor pentru Referendumul pentru Familie. El a fost director și fondator al revista Rost, apărută în decembrie 2002.

Dan Tănasă este candidat pentru Camera Deputaților în Mureș și președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa. Tănasă a fost participant la violențele din iunie 2019 din Valea Uzului. El a fost susținut în 2016 de secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu pentru a candida la alegerile parlamenatre, dar susținerea nu s-a concretizat. Sputnik a scris depre Tănasă că "este un blogger român care apără, în articolele sale, drepturile românilor din Ținutul Secuiesc”.

Diana Iovanovici-Șoșoacă este candidată pentru Senat și a devenit cunoscută pe internet prin videoclipurile în care a militat împotriva măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19. Recent, ea a atras atenția opiniei publice în scandalul pelerinajului de ziua Sf. Andrei. A fost avocata Arhiespiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care a dat în judecată autoritățile din Constanța pentru a ridica restricțiile. "E un drept care nu poate fi îngrădit în niciun mod, în nicio situaţie. Drept pentru care și dacă ne-ar fi oprit, o luam pe câmp şi ajungeam la Sfântul Andrei“, a spus avocata, care în 30 noiembrie a mers la slujba oficiată de IPS Teodosie la Peștera Sfântului Andrei. La remarca unui jurnalist, că este pandemie, avocata a spus, revoltată: "Nu există aşa ceva! Duceţi-vă la Tătaru să vă spună de ce nu a decretat epidemie pe teritoriul României. (...) E totul o mascaradă“.

De asemenea, Șosoancă a atras atenția și printr-un discurs ținut la Iași împotriva măsurilor luate de către autorități care impuneau restricții cu prilejul pelerinajului de Sfânta Parascheva: "Cine e Iohannis să ne spună nouă, poporul pe care și-a clădit puterea, să nu mergem la Iași, la Sfânta Parascheva? (...) I-am spus lui Orban: Arestează-mă, bă! Că nu mă oprești tu pe mine!”.

Francis Tobă candidează la Camera Deputaţilor și este fost consilier al lui Adrian Năstase, fost parlamentar FDSN cu două mandate la activ. În primul său mandat de deputat (1992-1996) a fost inițiatorul a o serie de legi cu bătăie lunga în domeniul siguranței naționale. Cea mai importantă dintre acestea este Legea 92/1996 de înființare a Serviciului de Telecomunicații Speciale - STS. A fost consilierul prim-ministrului Adrian Năstase pe probleme de securitate nationala iar în era post Năstase, Tobă a fost director general al Romaero.

Mihai Lasca candidat la Camera Deputaților este cunoscut în Oradea ca organizator al protestelor anti mască susținând public că "virusul e o înşelătorie mondială" și că "masca e toxică". Lasca este administrator al unei firme de protecţie şi pază și este trimis în judecată de DIICOT pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, falsificarea de instrumente de plată electronică, potrivit site-ului ebihoreanul.ro.

LISTA COMPLETA A CANDIDAȚILOR AUR PENTRU PARLAMENT

Cum arată programul politic al AUR

AUR își asumă valori precum familia, patria, credința, libertatea și are printre susținătorii activi organizații neo-legionare precum Frăția Ortodoxa Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruintă, condusă de Dan Ciprian Grăjdeanu.

Reprezentanții AUR au organizat în toamnă proteste anti-mască, contestând, totodată, și celelalte măsuri luate de Guvern în perioada crizei COVID-19.

În programul politic afișat pe site-ul oficial, AUR își propune să fie "rezultatul unificării forțelor românești care urmăresc să servească interesele poporului român și să ajungă să legifereze și să guverneze pentru aceste interese".

  • AUR susține că suveranitatea statului român este încălcată și atacată de actualele forțe politice care încearcă să impună ”forme de federalizare internă sau externă”.
  • "Doctrina A. U. R se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea.
  • Cei patru piloni pe care stă doctrina A.U.R. dau un contur precis poziției noastre. Suntem un partid conservator. În plan extern, suntem un partid care vrea o Europa a națiunilor, nu un suprastat federal cu capitală unică, guvern unic și parlament unic. Un imperiu socialist de ordin federal este o utopie pe care doctrina A.U.R. nu o poate împărtăși. Nu credem în Statele Unite ale Europei și ne vom opune programatic acestei tendințe de hegemonie nefastă. Suntem în mod răspicat împotriva colonizării Europei cu populații alogene. În acest sens, doctrina A.U.R. are multe puncte comune cu Declarația de la Paris a intelectualilor conservatori din 2018.
  • Familia este celula de bază a oricărei societăți viabile. De aceea, este vital ca societatea să stimuleze constituirea de familii, să sprijine și să apere familia. Doctrina A.U.R. consideră că ideologia de gen este o aberaţie teoretică care descinde din oficina actuală a activiștilor neomarxisti. (...) Căsătoria nu poate avea drept formulă primordială decît perechea alcătuită dintr-un bărbat şi o femeie. Orice altă variantă de alăturare a sexelor nu are legătură cu sensul autentic al acestei formule.
  • Patria este țara tatălui, dacă ascultăm etimologia cuvîntului, pe cînd limba nativă este limba vorbită de mamă(...). În cazul României, patria este o entitate geografică slujind drept vatră inițială, dar o vatră din care azi exodul românilor a dat naștere unei diaspore pînă într-atît de numeroase, încît ar fi o impietate să limităm naţiunea la autohtonii rămaşi între graniţe.
  • Credinţa este, teologic vorbind, una din cele trei virtuţi cardinale creştine, numai că aici o folosim în sens figurat, drept simbol pentru tot ce înseamnă religia creştină. Cînd spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam. În concepţia A.U.R., ateismul este o rătăcire ivită din aroganţa celor care îşi închipuie că o viziune antropocentrică asupra universului este superioară uneia teocentrice".

OBIECTIVE:

  • "Asumarea reunirii cu Republica Moldova ca proiect de țară și prioritate în strategia națională și europeană de securitate, dezvoltarea regională și în consolidarea flancului estic al NATO
  • Libertate personală, religioasă, economică, politică
  • Stat de Drept, justiție independentă și funcțională
  • Egalitate în fața legii
  • Egalitate de șanse"

PRIORITĂŢI:

  • "Poziționarea României ca lider al Europei Centrale și de Est în Uniunea Europeană
  • Apartenența la Uniunea Europeană constituie dimensiunea principală a politicii externe a României. Actuala conjunctură politică europeană reprezintă o șansă extraordinară pentru țara noastră de a deveni lider economic, lider de opinie și principal partener al proiectului european în Europa Centrală și de Est.
  • Asumarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și a reunirii cu România ca drumuri convergente și sprijinirea parcursului european al statelor Parteneriatului Estic;
  • Asumarea reunirii cu Basarabia;
  • Unirea cu Republica Moldova este unul dintre principalele obiective pe termen lung pe care și le asumă Alianța pentru Unirea Românilor. Reunificarea nu este doar o datorie față de frații noștri de peste Prut, un act firesc, legitim al poporului român, ci și o cale de dezvoltare economică și afirmare pe plan internațional. În lupta pentru îndeplinirea obiectivului unirii, Alianța pentru Unirea Românilor propune:
  • Sprijinirea inițiativelor civice dezvoltate în acest sens;
  • Eliminarea taxelor consulare, simplificarea și accelerarea procesului de acordare a cetățeniei române locuitorilor din Republica Moldova;
  • Sprijinirea studenților basarabeni din România și facilitarea accesului tinerilor basarabeni la cursurile universitare și postuniversitare din România;
  • Organizarea unui referendum în viitorul apropiat cu privire la reunificare".