Problemele cel mai frecvent semnalate pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, la alegerile parlamentare 2020, au fost legate de dificultăți la înscriere pentru utilizarea urnei speciale, dar și neînțelegerea legislației electorale din perspectiva faptului că alegătorii trebuie să voteze în circumscripția unde sunt arondați cu domiciliul sau reședința, potrivit Expert Forum. De asemenea, au fost făcute mai multe sesizări legate de membri ai comisiilor electorale care nu purtau corespunzător masca de protecție.

Secție de vot la alegerile parlamentare (2020)Foto: Agerpres

Expert Forum pune la dispoziție astăzi, până la ora 22.00, un centru de asistență electorală, format din Telverde 0800 080 200 (gratuit, pentru România) și +40212 039 020 (tarif normal, pentru străinătate), precum și din platforma www.votcorect.ro. De asemenea, coaliția FiecareVot a acreditat observatori pe 5 și 6 decembrie pentru secțiile de votare din țară și străinătate.

Potrivit Expert Forum, din apelurile primite în preziua alegerilor parlamentare (5 decembrie 2020) rezultă că unii alegători au avut dificultăți în a solicita urna specială pentru persoane aflate în izolare sau în carantină. Alegători din mai multe localități au sesizat că nu au primit confirmări din partea birourilor electorale de circumscripție dacă vor putea vota duminică cu urna specială, iar unii au avut dificultăți în a contacta birourile electorale județene sâmbătă pentru a obține informații suplimentare.

"În acest context, deciziile Biroului Electoral Central privind acest fel de solicitări ar fi trebuit să fie mai specifice cu privire la confirmarea înscrierii. Mai mult, dat fiind faptul că această procedură a fost publicată cu scurt timp înainte de alegeri, nu este surprinzător că alegătorii afectați de virusul COVID-19 nu au luat cunoștință despre ea în mod corespunzător", spun reprezentanții Expert Forum.

EFOR a solicitat BEC să transmită cum vor vota alegătorii care se întorc duminică dintr-o țară care necesită carantinarea în România, iar răspunsul instituției arată că acest context nu a fost luat în calcul din punctul de vedere al reglementării. Cu alte cuvinte, acești alegători nu pot vota și ar fi trebuit să își planifice conduita pentru a putea vota duminică, conform BEC.

Legat de organizarea practică a votului pentru urna specială, potrivit informațiilor obținute de la observatori și alegători, membrii birourilor electorale care au transportat urna specială nu au avut echipament corespunzător (precum combinezon, vizieră), mai ales în contextul în care au vizitat adresele unor alegători izolați sau carantinați, mai arată sursa citată.

Cele mai multe apeluri și sesizări sunt legate de faptul că alegătorii nu pot vota în afara circumscripției unde sunt înregistrați cu domiciliul sau reședința. Aceeași reglementare se aplică inclusiv alegătorilor carantinați sau izolați în alt județ. "Numărul mare de solicitări reflectă logica restrictivă a legii, dar și lipsa de cunoaștere a procedurilor de vot de către alegători", afirmă Expert Forum.