Campania electorală pentru alegerile parlamentare, desfășurată în condiții excepționale din cauza pandemiei de coronavirus, mai mult în mediul online, a ajuns la final, românii fiind așteptați duminică, 6 decembrie, pentru a-și exprima opțiunea politică de care va depinde formarea unei majorități parlamentare și a viitorului guvern. Românii din diaspora vor putea vota pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică. Având în vedere diferența de fus orar, românii din Noua Zeelandă vor fi primii care vor merge la urne începând chiar de vineri, ora 20.00, ora României.

AlegeriFoto: Agerpres

Pentru prima oară, scrutinul de duminică se desfăşoară în România cu mai multe localităţi carantinate. De asemenea, sunt candidaţi confirmaţi pozitiv cu COVID-19 care se află în izolare la domiciliu, printre ei copreşedintele USR PLUS Dan Barna.

Acesta spunea că nu a găsit calea legală pentru a-și putea exercita dreptul la vot având în vedere că este izolat în Bucureşti ca urmare a infectării cu noul coronavirus şi ar putea solicita urna mobilă doar dacă s-ar afla la Sibiu, acolo unde are şi domiciliul.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura pe parcursul a două zile - sâmbătă şi duminică, iar pe teritoriul României - duminică, între orele 7,00 şi 21,00. ​

Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziția publicului harta interactivă a secțiilor de votare.

MAE organizează un număr de 748 de secții de votare care îndeplinesc toate condițiile specifice pentru respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu COVID-19. Votarea în străinătate începe vineri seara, prima secție care se deschide fiind cea din Auckland (Noua Zeelandă), la ora 20.00 ora României.

Campania electorală pentru parlamentare a început pe data de 6 noiembrie şi se încheie oficial sâmbătă, la ora 7.00.

La fel ca la alegerile locale, campania electorală pentru scrutinul parlamentar s-a desfăşurat în condiţii stricte, impuse de starea de alertă de pe teritoriul României, declarată în contextul pandemiei de coronavirus.

Pe 12 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit, prin hotărârea adoptată privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu încă 30 de zile începând cu data de 14 noiembrie, mai multe măsuri privind perioada de proces electoral pentru alegerile parlamentare.