Europarlamentarul Dragoş Tudorache (USR-PLUS) apreciază că intrarea României în Spaţiul Schengen trebuie să reprezinte o prioritate pentru viitorul guvern.

Dragos TudoracheFoto: Agerpres

El spune că au trecut 35 de ani de la momentul în care s-a născut ideea unei Europe fără graniţe, o idee care oferea cetăţenilor posibilitatea de a se mişca liber, în care bunurile şi serviciile să poată fi împărtăţite simplu şi eficient, iar România nu este parte a acestui spaţiu.

"Efectele sunt economice şi simbolice în acelaşi timp. Suntem şi nu suntem parte a Europei unite atât timp cât nu vom fi 100% parte a tuturor organismelor, instituţiilor şi programelor europene. Trebuie să devină o chestiune de ambiţie naţională, de efort comun, de parteneriat european ca România să îşi ocupe locul de drept în noua construcţie europeană. Noul guvern care va prelua puterea politică în România după 6 decembrie trebuie să aibă o listă clară de priorităţi pentru anii care urmează. Pe această listă, pe un loc prioritar trebuie să fie intrarea în Spaţiul Schengen", a scris Tudorache, luni, pe Facebook.

El a menţionat că România înregistrează "decalaje semnificative" faţă de restul Europei, decalaje care se văd în capacitatea românilor de a prospera şi de a-şi construi o viaţă mai bună, iar soluția ar fi ca guvernanții să își propună proiecte naţionale care să fie prioritare.