Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat vineri că nu va crea blocaje în calea noului preşedinte ales Maia Sandu şi este gata să susţină un nou guvern dacă actualul va fi demis, dar a avertizat că plecarea actualului executiv al premierul Ion Chicu ar însemna, potrivit lui, "aruncarea ţării în haos", relatează Agora.md. şi Newsmaker.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu nu voi crea niciun fel de blocaje în activitatea noului preşedinte ales. Sunt gata dacă va fi necesar să-i acord suportul. Aşa că Maia Sandu dacă aveţi nevoie de ceva, poftim, sunt disponibil. Nici un fel de blocaje nu vor fi. Preluaţi-vă atribuţiile, asiguraţi-vă mandatul, nu uitaţi de angajamentele faţă de oameni. Dar eu voi fi foarte critic atunci când se va merge împotriva unor valori şi când se va încălca Constituţia", a spus Igor Dodon, în cadrul platformei online "Preşedintele răspunde", citează Agerpres.

Dodon susţine că guvernul Chicu se descurcă bine cu gestionarea crizei economice şi epidemiologice, îndemnând-o pe Maia Sandu să nu exercite presiuni pentru a forţa demisia actualului executiv.

"Eu personal, Partidul Socialist, guvernul nostru, nu ţine cu orice preţ de guvernare. Doriţi să preluaţi, asumaţi-vă responsabilitatea şi daţi dovadă că puteţi schimba lucrurile. Acest guvern - într-o situaţie foarte dificilă, cu criză, cu pandemie, cu secetă - a reuşit să asigure achitarea salariilor şi a pensiilor la timp, dar nu încercaţi să presaţi ca executivul să plece singur. O demisie a guvernului din iniţiativa proprie ar însemna acum să arunce ţara în haos", a argumentat Dodon.

În condiţiile actuale, guvernul condus de Ion Chicu "este dator moral şi profesional să îşi continue activitatea", chiar dacă nu este susţinut de o majoritate parlamentară stabilă, a insistat el.

Însă în cazul în care se va dori alegerea unui nou guvern, Igor Dodon dă asigurări că Partidul Socialist va vota pentru, conform Agora.md.