Raluca Roșca, PRO România Diaspora: Am patru obiective pentru noua legislatură. Prioritatea este să găsim soluții pentru cei 80.000 de copii rămași în urma părinților plecați la muncă în străinătate
„Problemele românilor de pretutindeni sunt aceleași, indiferent de țară. Oamenii au nevoie să știe că, indiferent de blocajele economice cauzate de pandemie, ei vor primi sprijin pentru un trai decent. În acest sens, alături de colegii mei, susțin acordarea unui Venit Minim de Criză, măsură prin care să ne asigurăm că niciun român nu este abandonat. Practic, fiecare român care a rămas fără venituri sau care câștigă sub echivalentul a 2000 de lei ar putea să primească lunar un ajutor financiar pe perioada suspendării activităților economice”, a declarat Raluca Roșca.
Candidatul PRO România Diaspora propune și un program de asistență în dreptul muncii, proceduri simplificate pentru obținerea documentelor oficiale din România și pentru înregistrarea actelor de stare civilă. De asemenea, Roșca urmărește crearea unor proceduri care să permită echivalarea studiilor și a vechimii în muncă.
„Prioritatea mea, în următorii patru ani, este să lucrez, alături de colegii parlamentari, la un cadru legal complex, în măsură să răspundă nevoilor celor 80.000 de copii rămași singuri în țară, ca urmare a plecării părinților la muncă, în străinătate. Avem nevoie de programe dedicate acestor copii, prin care să ne asigurăm că ei beneficiază de acces la servicii de sănătate publică, de educație corespunzătoare, de o îngrijire adecvată din partea rudelor la care stau în grijă. Este datoria statului să se asigure că acești copii se dezvoltă normal și se integrează social. Acești copii trebuie stimulați și pregătiți pentru joburile viitorului”, susține candidatul PRO România.
Raluca Roșca atrage atenția că, în lipsa unei abordări strategice, riscurile și consecințele socio-economice sunt pe termen lung.
„Acești copii sunt predispuși abandonului școlar și ajung, în unele cazuri, victime ale rețelelor de trafic de persoane. Nevoile lor afective și cognitive nu sunt împlinite, iar dezvoltarea psiho-emoțională este afectată. Asta înseamnă o scădere a adaptabilității sociale și expunerea la riscuri viitoare, cum ar fi exploatarea în muncă sau consumul de stupefiante și alcool. Stă în mâinile parlamentarilor să intervină și să stopeze acest fenomen”, a declarat Raluca Roșca.
Ea reamintește faptul că diaspora este unul dintre cei mai mari investitori ai României, aducând anual în țară aproximativ 3% din PIB, respectiv 6,7 mld. Euro în 2019.
„Cei mai mulți dintre românii plecați trudesc în țări străine, sacrificându-și sănătatea și tinerețea. Nu toți au posibilitatea de a-și lua familia cu ei, nu au condițiile necesare și nu au perspective de integrare în comunitățile de acolo. Avem nevoie de politici publice care să încurajeze întoarcerea în țară, reintergrarea pe piața muncii și consolidarea familiilor, pentru un echilibru socio-economic sănătos. Voi lupta pentru asta”, a conchis candidatul PRO România.
Publicitate electorală

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
2. O sa munceasca la un cadru legal complex. De parca noi nu stim cum 90% din parlamentari sunt acolo doar ca sa ridice mana sau sa bage bila. In rest nu au treaba nici cu microfonul nici cu legiferarea.
Pana la urma rolul parlamentului este a legifereze. As vrea sa vad si eu candidati care intai au facut munca (macar 2-3 ani) pe bune pe langa un parlamentar. Au facut analize, propuneri, au redactat legislatie. Nu spun ca toti trebuie sa fie asa, dar cu cat mai multi cu atat mai bine
Pai dupa ce nu ati gasit solutii cat sa nu plece parintii lor, credeti ca gasiti acum solutii pentru copiii lor?
E mai mult decat ridicol.
In timpul in care era prim ministru Monta, au plecat cei mai multi romani, si cei mai calificati dintre ei.