​​Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că a discutat cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, despre măstile care sunt pe piața din România, dar nu sunt conforme și nu asigură protecție pentru COVID-19.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am vorbit azi cu ministrul și mi-a relatat că ANPC a găsit foarte multe măști neconforme. Ele trebuie retrase, comercianții amendați. Mi-a spus că există destul de mulți comercianți care produc măști în țară. Trebuie să facem diferența între măști de protecție și obiecte cu care poți să acoperi fața sau gura. Populația trebuie să se informeze iar ANPC trebuie să verifice că atunci când se vinde o mască de protecție, să fie mască de protecție”, a declarat șeful statului.

Jumătate dintre măştile aflate pe piaţă nu protejează împotriva Covid, iar Ministerul Economiei va emite un ordin pentru a obliga comercianţii să precizeze acest lucru în cazul produselor neconforme, a declarat, miercuri, ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres. Ministrul nu a precizat în ce moment au observat autoritățile că aceste măști „neconforme” sunt comercializate. El a precizat că, în urma controalelor făcute de ANPC, s-au găsit nenumărate nereguli.

Contactat de HotNews.ro, Virgil Popescu a spus că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) va emite în cursul zilei de joi un ordin prin care va fi reglementat modul în care vor fi etichetate măștile. Pentru măștile care nu se încadrează în standarde și nu îndeplinesc condițiile de calitate, etichetele trebuie să conțină precizarea că aceste produse nu protejează împotriva COVID-19. De asemenea, nu vor putea fi vândute ca sub denumirea de "măști de protecție", ci ca produse de "acoperire a feței". Astfel, oamenii vor cumpăra aceste produse în cunoștință de cauză.