Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri seară, în conferință de presă, despre implicarea sa în campania PNL, el spunând că Constituția prevede că șeful statului nu poate fi membru de partid, nu și că "președintele trebuie să fie un mut". "Cum vă imaginați că stau și mă uit la lună sau la soare?", a fost răspunsul lui Iohannis.

Iohannis si PNLFoto: Hotnews

Iohannis a fost întrebat de ce a ales să fie doar președintele PNL și dacă nu consideră că PNL va fi taxat la vot tocmai din cauza atitudinii sale lipsite de echidistanță politică.

Răspunsul lui Iohannis:

  • "Nu știu de unde ați scos asta cu echidistanța politică. Cunosc destul de bine Constituția. Spune că președintele nu poate fi membru de partid, dar nu spune că președintele trebuie să fie un mut. Am făcut afirmații de apreciere legat de activitatea PNL, care s-a zbătut foarte mult și a mișcat lucruri. Nu le-a mișcat pe toate, mai ales că a avut frâna PSD în Parlament.
  • Cred că înainte de alegeri românii se așteaptă de la mine să le spun cum văd lucrurile.
  • Cum vă imaginați că stau și mă uit la lună sau la soare? În Constituție spune că președintele veghează la buna funcționare a statului".

La remarca jurnalistului că în primul mandat s-a ferit să facă astfel de aprecieri, Iohannis a răspuns: "Da, acum am spus mai franc ce aveam de spus".

Iohannis lansează săptămânal, în aproape toate aparițiile sale publice, atacuri la adresa PSD, în timp ce laudă prestația Guvernului PNL. Marți, într-o declarație susținută la Cotroceni, Iohannis a acuzat PSD că "este principalul vinovat” pentru faptul că România "a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent” și a afirmat că, la alegerile din 6 decembrie, "îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă”.