Eugen Tomac, președintele PMP: Propunem înființarea unui Minister pentru Digitalizare, Inovare și Inteligență Artificială pentru valorificarea performanțelor pe care România le are în domeniul IT&C
"Criza economică adusă de pandemie ne-a arătat importanţa accelerării procesului de digitalizare a economiei şi administraţiei publice româneşti. Tocmai de aceea, propunem înfiinţarea unui Minister pentru Digitalizare, Inovare și Inteligență Artificială. Ministerul va pleca de la structura instituțională și funcțională oferită de Autoritatea pentru Digitalizare din România. În acest context, PMP susţine implementarea imediată a noului standard 5G în România evitându-se folosirea tehnologiei chineze care prezintă riscuri de securitate. Ţara noastră are şansa uriaşă de a face un salt economic şi societal semnificativ în următorii patru ani dacă mergem pe drumul digitalizării, mai ales că, având în vedere numărul mare de IT-işti bine pregătiţi, îndeplinim condiţiile necesare pentru un astfel de succes", susține Eugen Tomac, liderul PMP.
Acest minister nou ar trebui să elaboreze strategii și politici publice în domeniu, în concordanță cu politicile UE, pentru ca România să își valorifice avantajele competitive pe care le are în domeniul IT&C.
Comisia Europeană a prezentat, în acest an, o strategie privind economia digitală și dezvoltarea Inteligenței Artificiale în Uniunea Europeană.
Prin Mecanismului de redresare și reziliență, Next Generation EU, care susține relansarea economică a statelor membre după pandemia de COVID-19 (cu un buget de 750 miliarde de euro pentru următorii 4 ani), 10,6 miliarde de Euro vor fi alocați piaței unice, inovării și sectorul digital.
De asemenea, prin Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, UE va susține transformarea digitală a societății și economiei europene cu 9,2 miliarde de Euro prin Programul Europa Digitală. Programul va stimula investițiile în supercomputere, inteligență artificială, securitate cibernetică, abilități digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală.
Banii pentru digitalizare din bugetul UE vor fi disponibili și prin Horizon Europe (pentru cercetare și inovare), precum și prin Connecting Europe Facility (pentru infrastructura digitală). IT-ul are un potenţial foarte bun de dezvoltare în România în perioada următoare, în condiţiile în care pandemia a accelerat tendinţa de digitalizare a companiilor, dar şi a statului. În aceste condiţii, sectorul, care acum face 7% din economia românească, ar putea ajunge la 10% din PIB.
IT-ul şi comunicaţiile au contribuit la creşterea eoncomică din primul trimestru din 2020 cu aproape 40%. Astfel, la o creştere economică anuală de 2,4%, IT-ul a contribuit cu 0,9 puncte procentuale, în condiţiile în care contribuţia acestui sector la formarea PIB a fost de 7%, arată datele Institului Naţional de Statistică. Spre comparaţie, industria, cu o pondere în PIB de aproape 20%, a contribuit negativ la creşterea economică cu 1,2 puncte procentuale.
Acest articol a fost redactat de PMP

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
un astfel de minister nu va face decat sa plimbe hartii de colo-colo, sa mai faca niste comisii si comitete inter-ministeriale, sa aiba loc amantele celor din PMP.
trebuie taiate posturi si ministere, nu infiintate unele noi
Cu condiția să fie Ghiță cel ce se ocupă de bani.
țara cu cele mai multe ministere din Emisfera
Nordică.Întreb ce va face Ministerul Comunicațiilor
și al SOCIETĂȚII INFORMAȚIONALE!? Va fi desființat sau nu!Cu ce se ocupă cele 300 de
Agenții Guvenamentale,cu multe mii de angajați
care freacă menta pe salarii între 3000 și 15.000
de euroi pe lună.Se știe că în aceste structuri 90%
dintre angajați sunt clienți politici,neamuri și amante.Așa că mai ușor cu sinecura Tomacule!
E singura industrie care s-a dezvoltat in ciuda incompetentei si/sau relei vointe a guvernelor din 89 incoace, si numai pentru ca tot ce iti trebuie ca sa incepi e o debara in care tragi internet si pui un calculator.
Si acum vine asta sa "sprijine" IT-ul? Jos labele!
Asta crede ca daca strecoara sintagme gen "IT", "digitalizare" sau "inteligenta artificiala" face tara sa fie la nivel de Elvetia?!
Noi nu avem institutii informatizate, centralizate sau legate intre ele si asta viseaza la inteligenta artificiala.
Bagam amazon si microsoft in famliment, Estonia o sa fie o gluma fata de nivelul la care o sa fie Romania.
Gata, m-ati convins, votez cu securitatea!
PS. repet, doar daca este condus de EBA si Neamtu - asta saracu' la cate alegeri a pierdut in ultima vreme...deja ne facem griji pentru sanatatea lui mintala.
Trebuie sa primeasca si el ceva de la banul public ca la privat sunt aia prosti si nu vad ce valoare are prichindelul.
Exista cat de cat o categorie de oameni care lucrează pe o piață care oferă job-uri in special pentru asigurarea unor servicii informatice , cele mai multe restrangandu-sr la monitorizarea, mentenanța și debug-ing aplicații informatice din afara țării.
Dezvoltarea de aplicații importante a penetrat numai zone de nișă ale pieței globale.
Majoritatea tinerilor cu aptitudini și skill-uri in acest domeniu lucrează în afara țării sau pentru firme străine.
Cât despre digitalizare , din păcate în România stadiul acesteia este incipient. Dovada, numărul imens de mare de funcționari din instituțiile publice, administratie, nivelul redus al automatizării și robotizării in acest ndustrie și telecomunicații.
Așa că inexistentul Minister al Cercetării și Dezvoltarii ar trebui reifiintat și populat cu specialiști care sa pregătească programe de dezvoltare.
Ce treaba are PMP cu digitalizarea?
Dar numărul de mașină? EBA?
Nu prin ministere se conduce o tara ci prin politici care sunt implementate de guvern si sustinute de parlament.
mai este mult pana departe - ideile astea precum ca un minister daca apare rezolva probleme ar trebui sa ii iasa din cap lui Tomac.
maine, daca ar fi negocieri pentru formarea unui nou guvern, iarasi ar spune ca PM trebuie sa fie dat de PMP - bre, da mai lasa prostiile astea si rog sa se apuce de o treaba serioasa ca s-au dus vremurile politicienilor.
EBA este simbolul prostiei si voi vreti sa fiti votati de sectorul cu cel mai mare IQ mediu...
:)))))))))))))))))))))))