Ministerul Fondurilor Europene a publicat luni pe site Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar l-a retras după câteva ore. USR-PLUS acuză Guvernul că "a făcut din pix acest plan, un fel de PNDL nou", care nu include reforme reale şi nu răspunde obiectivului european de a finanţa schimbări structurale. Reprezentanții alianței mai acuză Executivul că a persistat în ideea unei elaborări în cerc restrâns, fără o minimă transparenţă sau consultare și spun că vor renegocia PNRR în discuţiile de intrare la guvernare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost retras fără explicații de pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

USR-PLUS trage "un semnal de alarmă", spunând că draftul Planului Naţional de Redresare si Rezilienţă nu include reforme reale şi nu răspunde obiectivului european de a finanţa schimbări structurale, iar acolo unde sunt amintite reforme necesare în corpul documentului nu urmează alocări de fonduri.

  • "Planul este făcut din pix la MFE şi nu face decât să dubleze finanţările deja alocate prin programele operaţionale din politica de coeziune. Cu alte cuvinte, acolo unde MFE a programat şi a cheltuit prost banii europeni, vine un supliment de finanţare, după aceeaşi logică. Din păcate, PNRR aşa cum a fost gândit de guvern, este, practic, un fel de PNDL nou, fapt ce reiese şi din OUG 155/2020, precum şi din proiectul de OUG de modificare a OUG 155, lansat în dezbatere publică pe 12 noiembrie”, a transmis USR-PLUS într-un comunicat de presă.

Reprezentanții alianței mai acuză Executivul că a persistat în ideea unei elaborări în cerc restrâns, fără o minimă transparenţă sau consultare, atrăgând atenția că "un plan naţional de reforme şi investiţii nu se realizează într-un subsol, ci în parteneriat social, consultare şi angajare a actorilor parte a societăţii".

  • "USR-PLUS va negocia refacerea acestui plan, vom introduce reforme clare, trasabile şi finanţarea lor din acest nou fond european. Sunt mulţi bani, dar sunt bani care trebuie daţi pentru reforme, nu pentru cârpeli. Din păcate, asistăm la un exerciţiu de furat căciula, unde MFE nu se înţelege cu alte ministere, nu are viziune reformistă. Pentru MFE, aceşti bani sunt doar o problemă pentru care trebuie să inventeze ceva. Şi au scos ce aveau prin sertare oricum. Trebuie un reset şi o negociere serioasă, pe care o vom face ca parte a discuţiilor de intrare la guvernare, după 6 decembrie”, precizează europarlamentarul Cristian Ghinea vicepreşedinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European.

Probleme semnalate de USR-PLUS în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă:

  • Probleme de legalitate şi structură / Ratarea cvasi-completă a finanţării reformelor structurale
  • Ignorarea în cadrul PNRR a dimensiunii coeziunii sociale
  • Probleme de alocare şi oportunitate/ Ducerea în derizoriu a Cercetări - Dezvoltării - Inovării
  • Neînţelegerea Pactului Ecologic European
  • Probleme legate de implementare şi absorbţie
  • Capacitate de absorbţie.