Premierul Ludovic Orban a anunţat că luni au fost semnate contractele de finanţare pentru 10 spitale din Capitală, iar în total finanţarea pentru Bucureşti va fi destinată către 22 de spitale, suma fiind de 100 milioane euro. Şeful Executivului a adăugat că în total pentru modernizarea şi dotarea unităţilor spitaliceşti va fi alocată suma de 7,5 miliarde euro din fonduri europene şi de coeziune, în următorii 7 ani. La eveniment au participat și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

Ludovic Orban și Nicușor DanFoto: PNL

„Evenimentul de astăzi este un eveniment în care se semnează contractele de finanţare pentru dotarea a 10 spitale din municipiul Bucureşti. Guvernul, odată cu izbucnirea pandemiei, a întreprins demersuri la nivelul Comisiei Europene pentru a reuşi aprobarea alocării din sume de fonduri europene pentru înzestrarea spitalelor din România. Am reuşit să obţinem o finanţare de 1,27 miliarde, bani destinaţi înzestrării spitalelor cu aparate, echipamente şi orice alte investiţii necesare. Această alocare de 1,27 miliarde este urmată de alocarea unei sume fără precedent pentru modernizarea sistemului de sănătate. Este vorba de 6,1 miliarde euro care vor fi alocaţi sistemului de sănătate în următorii 7 ani. 1,9 miliarde euro prin Programul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă şi 4,9 miliarde euro urmează să fie alocaţi în cadrul bugetului UE 2021-2027 din fondurile de coeziune. E vorba în total de o investiţie de aproape 7,5 miliarde euro, investiţie care vine să suplinească absenţa unor finanţări serioase pentru modernizarea sistemului de sănătate, pentru creşterea calităţii serviciilor medicale în sănătate”, a afirmat Ludovic Orban luni la evenimentul de semnare a contractelor de finanţare din fonduri europene a 10 proiecte ce vor fi implementate de spitale din Bucureşti în scopul creşterii capacităţii de răspuns la criza sanitară provocată de COVID -19.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat că această criză sanitară fără precedent necesită un răspuns rapid și că primăria Capitalei va colabora cu Guvernul în acest sens:

“Trăim o criză sanitară fără precedent şi e nevoie de un răspuns rapid. Sunt fericit că Guvernul şi Ministerul Fondurilor au reuşit să aibă acest răspuns rapid. E vorba de 10 spitale, care ţin şi de reţeaua Administraţiei Spitalelor - care ţine de Primăria Municipiului Bucureşti - şi de Ministerul Sănătăţii, care primesc azi o finanţare pentru coronavirus. Vreau să vă asigur de colaborarea noastră, evident, cu spitalele din subordinea noastră, dar şi cu celelalte structuri de sănătate naţionale. Deja avem o colaborare foarte bună cu Direcţia de Sănătate Publică, avem o colaborare foarte bună cu Ambulanţa Bucureşti-Ilfov. Este un efort comun pe care trebuie să îl faceţi şi vă asigur de toată deschiderea şi colaborarea noastră. Sunt convins că fiecare dintre cele 10 spitale, domnii directori sunt aici, care primesc această finanţare vor folosi aceste resurse pentru a se moderniza şi mai ales pentru a salva vieţi omeneşti”, a spus primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Prim-ministrul a adăugat că pentru Capitală este avută în vedere finanţarea a 22 de spitale în total, iar suma ar fi de 100 milioane euro:

„Avem în plan realizarea celor trei spitale regionale pentru care s-au semnat deja contractele de finanţare. E vorba de spitalul regional Iaşi, Craiova şi Cluj Napoca. Avem ca obiectiv construirea de încă 10 noi spitale de rang spital judeţean. De asemenea, modernizarea de spitale judeţene, modernizarea de spitale municipale şi orăşeneşti, o alocare de fonduri absolut fără precedent. Pentru Bucureşti astăzi se semnează contractele de finanţare pentru 10 spitale. În total contractele de finanţare pentru Bucureşti vor fi destinate către 22 de spitale, iar suma alocată pentru dotarea spitalelor cu aparatură, echipamente şi alte investiţii necesare va fi de peste 100 milioane euro”, a completat Orban.

Acest articol a fost redactat de PNL