Atacul consilierului local PSD Aurelian Bădulescu la adresa președintelui Klaus Iohannis este unul naționalist și retrograd, a declarat sâmbătă la RFI președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Aurel Vainer. Reacția vine după ce fostul viceprimar general al Capitalei a postat pe Facebook o imagine trucată cu șeful statului purtând mustață de Hitler.

Aurel Vainer, decorat de IohannisFoto: Presidency.ro

Aurel Vainer consideră că asemenea derapaje de limbaj nu-și au locul într-o democrație: „Știm bine că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, evreii au suferit din cauza nemților, dar asta nu înseamnă că-i judecăm global, gata, oricine e de origine germană este fascist, este nazist. Nu se poate admite așa ceva".

El crede că unele straturi ale societății pot fi influențate de o asemenea retorică: „Evident că există influențe, dacă există anumite straturi, categorii de populație, segmente, care sunt receptive la toate aceste mesaje urâte, naționaliste și până la urmă retrograde. Nu sunt manifestări permisibile într-o democrație".

Bădulescu a postat vineri pe Facebook o fotografie cu Klaus Iohannis, asemănat cu Hitler. PNL a reacționat "somând" PSD să ia de urgență decizia de excludere din partid a lui Bădulescu și să se delimiteze de mesajele promovate de acesta.

Fotografia postată de Bădulescu este însoțită de un mesaj în care lansează un atac dur la adresa Guvernului PNL și a președintelui Iohannis.

"Dacă vreți o definiție, Iohannismul e acea doctrină de distrugere a identității naționale și de renaștere a internaționalismului marxist. Printr-o serie de măsuri politice, doctrina fixează principiile de bază ale cedării Suveranității naționale. Aceasta vizează punerea la dispoziția cuplului Merkel-Macron a întregii resurse umane și naturale a României. Pe înțelesul tuturor, Iohannismul e predarea țării la cheie. Adică, românii să rămână servitorii Europei, iar companiile străine să prospere pe teritoriul nostru național, dând salarii de mizerie", este o parte din mesajul postat de Bădulescu.

Ulterior, Bădulescu a șters de pe contul său de Facebook poza trucată.