Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de lege privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19 și un altul privind acordarea asistenţei medicale prin telemedicină

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2020, 6:27 Actualitate | Politic


Sedinta de guvern
Foto: Guvernul Romaniei
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, proiect de act normativ care vizează instituirea cadrului general în privinţa acordării asistenţei medicale prin telemedicină. De asemenea, Executivul va adopta şi un proiect de lege privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.

"Prin prezentul act normativ se instituie cadrul general care să permită tuturor unităţilor sanitare publice şi private prevăzute la art. 30 alin. (1) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (indiferent dacă acestea se află sau nu se află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate) acordarea asistenţei medicale prin telemedicină, se stabileşte un complex de măsuri alternative de protecţie a pacientului şi sunt lărgite posibilităţile de asigurare a serviciilor medicale prin acordarea de servicii medicale la distanţă, realizate prin utilizarea tehnologiei informaţionale şi a mijloacelor de comunicare electronică, la distanţă, în scopul prevenirii îmbolnăvirii populaţiei, îmbunătăţirii sau menţinerii stării de sănătate a pacienţilor", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Executivul va adopta şi un proiect de lege privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19.

În expunerea de motive se precizează că, ţinând seama de dinamica evoluţiei situaţiei epidemiologice naţionale, dar şi internaţionale, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 şi ca urmare a solicitărilor din practică, legea reglementează în domeniul justiţiei "măsuri specifice, temporare, aplicabile pe durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia, menite să permită, pe de o parte, asigurarea unei protecţii adecvate a magistraţilor, a personalului auxiliar de specialitate şi celui conex din cadrul organelor judiciare, precum şi a justiţiabililor împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2 în contextul activităţilor judiciare, salvgardându-se astfel drepturile la sănătate, la integritate fizică şi la viaţă, iar, pe de altă parte, continuarea, în condiţii optime, a activităţii de înfăptuire a justiţiei".

"În ipoteza în care colegiul de conducere al unei instanţe de judecată apreciază că se impune restrângerea activităţii de judecată la nivelul acesteia, din motive generate de pandemia de COVID-19, acesta poate propune colegiului de conducere al curţii de apel în circumscripţia căreia funcţionează: a) restrângerea activităţii de judecată a uneia sau mai multor secţii ale respectivei instanţe; b) restrângerea activităţii de judecată a întregii instanţe. Propunerea colegiului de conducere al instanţei a cărui activitate de judecată este grav afectată de restrângerea activităţii trebuie să fie motivată. Colegiul de conducere al curţii de apel se va pronunţa asupra propunerii motivate în termen de maximum 48 de ore de la primirea acesteia", conform expunerii de motive la proiectul de lege.

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de hotărâre pentru aprobarea Programului multianual strategic privind cooperarea internaţională pentru dezvoltare şi asistenţa umanitară în perioada 2020-2023.

Un alt proiect de hotărâre care urmează să fie aprobat de Executiv vizează declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Drum expres Brăila - Galaţi".

În şedinţa de guvern ar urma să fie adoptate şi o serie de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi.

Guvernul va dezbate în primă lectură şi proiectul de ordonanţă de urgenţă privind rectificarea bugetară, potrivit unei declaraţii făcute marţi de premier.

"Vom avea în primă lectură ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului, vor exista creşteri la câteva ministere. În primul rând, Ministerul Sănătăţii, va fi o creştere de cel puţin 1 miliard, care, evident, este o creştere necesară pentru a face faţă creşterii cheltuielilor sistemului de sănătate în lupta anti COVID. De asemenea, vom avea o creştere la investiţii, la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Vom avea, de asemenea, o creştere la Ministerul Agriculturii, unde trebuie să finalizăm plăţile pentru despăgubirea fermierilor ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă, de asemenea, să suplimentăm pentru a susţine financiar câteva forme de sprijin ale fermierilor. Sunt principalele creşteri, dar vom avea proiectul de ordonanţă în primă lectură la şedinţa de guvern de mâine", a declarat Ludovic Orban, după participarea la Topul Naţional al Firmelor 2020, întrebat despre rectificarea bugetară anunţată de guvern.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3096 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Desființată DSP - este e necesitate (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 8:45)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  1. O reteta compensată nu poate fi eliberată in toata Romania.
  Numai in orasul unde este medicul de familie.
  A cea mai simpla problema si poate fi rezolvată printr-o platforma informatica.
  2. Medicul de familie sa aiba acces la o platforma informatica unde sa prescrie reteta iar după consultarea pacientului sa-i transmite acestuia un cod al rețetei prescrise pe care orice farmacist il introduce in sistem si eliberează reteta.
  Teleconsulting pacient inseamna si scăparea de birocrația scris reteta.
  Un cod trimis pacientului si acesta isi poate ridica reteta de oriunde din Ro.
  Tot aici poate fi organizata o sectiune privind planificarea pentru consultatii/ retete tranmitandu-se automat pacientului un sms.
  Adio cozi, retete scrise, imbulzeala.

  O alta organizare a sistemului poate începe cu desființarea DSP si evident a Caselor de Sanatate.
  • 0 (0 voturi)    
   Dacă primești rețeta la ieșirea din spital? (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 10:21)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Ce faci?Mergi la medicul de familie să-ți transcrie rețeta și să o parafeze?Iar birocrație !Spun asta pentru-că am pățit o asemenea situație și pentru-că nu mă putem deplasa,am cumpărat rețeta la tarif întreg și am ajuns la medicul de famile după circa 2 luni,când m-am putut deplasa.Nu spun că nu ai dreptate,dar nu cunoști toate situațiile și este bună o dezbatere.Altfel ajungi să faci mai rău,făcând totul on line.Plus;mergând lunar la medicul de familie pentru rețetă;acesta poate evalua starea sănătății și să mențină;modifice;reduce medicația stabilită inițial;după caz .
   • +1 (1 vot)    
    E de discutat dar la Minister sunt ultradestepti (Miercuri, 18 noiembrie 2020, 16:06)

    DomnuTrandafir [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    La fel la Casa de Sanatate&DSP.
    Dar trebuie inceput intr-in fel.
    Si apoi se pot perfecționa.
    Dar trebuie repede.
    De exemplu o reteta compensată eliberată in Bucuresti sa nu o pot ridica din Bacău?
    Iar ce spuneam la punctul 2 ar scădea la jumatate nr de Oameni care stau lacoafa la reteta.
    Pentru oameni!
    Sunt 6 milioane de români pensionari iar daca jumatate sunt ajutați sa nu mai bată câmpii stand la coadă la reteta ar fi ceva.
    Plus ca nu e nicio distanțare socială pe niciunde.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by