"Nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă", este răspunsul președintelui Klaus Iohannis, întrebat dacă consideră că Executivul ar trebui să plece după incendiul din Piatra Neamț, așa cum s-a întâmplat după tragedia din Colectiv, când premierul de atunci Victor Ponta a demisionat.

Iohannis si OrbanFoto: Guvernul Romaniei

Iohannis a spus că Executivul condus de Ludovic Orban și-a asumat guvernarea "când toţi ceilalţi au preferat să stea deoparte şi să comenteze".

  • ”Nu, Guvernul Orban nu trebuie să plece acasă. În primul rând e un Guvern în funcţie de niciun an de zile şi a gestionat această criză. Nu consider că Guvernul Orban trebuie să plece acasă.
  • Dimpotrivă, Guvernul Orban şi-a asumat guvernarea într-o perioadă când toţi ceilalţi au preferat să stea deoparte şi să comenteze. Această tragedie de la Neamţ ne arată felul în care PSD-ul a tratat sistemul de sănătate, a dus aproape la faliment acest sistem.
  • După ce va fi o nouă majoritate, trebuie sistemul reformat, lucrurile modernizate, simplificate, investiţii în spitale noi sunt necesare, sunt deja planificate, investiţii în aparatură şi mentenanţă”, a declarat preşedintele.

Iohannis a mai afirmat că după alegeri, cu o nouă majoritate, trebuie reformat întreg sistemul de sănătate, coordonarea actului medical trebuie dusă înapoi la Ministerul Sănătăţii, iar "lucrurile trebuie să fie modernizate, simplificate, îmbunătăţite", și făcute investiţii în spitale noi.

Zece pacienți bolnavi de Covid-19 au murit sâmbătă seara în incendiul izbucnit la secția ATI a Spitalului de Urgență din Piatra Neamț, iar alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost rănite. Cei șase pacienți afectați au fost duși sâmbătă noapte la Spitalul modular din Lețcani, în timp ce medicul care a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-și salveze pacienții a fost transferat la un spital din Belgia.

Parchetul General face cercetări într-un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă. Ancheta este condusă de procurorul Marius Iacob de la Parchetul General, cel care s-a ocupat în trecut de cercetările în cazul Colectiv sau incendiul de la Maternitatea Giuleşti.