Alianţa USR-PLUS anunţă că a depus marţi o plângere penală pentru înşelăciune şi pentru împiedicarea exercitării drepturilor electorale, acuzând că, sub aparența unui sondaj de opinie, are loc "o înşelătorie electorală de proporţii".

Dacian Ciolos si Dan BarnaFoto: Agerpres

Plângerea penală este semnată de către Dacian Cioloş şi Dan Barna, iar reprezentanții USR-PLIS spun că au primit sesizări credibile de la cetăţeni care au fost contactaţi telefonic sub aparenţa unui sondaj de opinie ce era de fapt "o acţiune de manipulare electorală" cu afirmaţii mincinoase despre proiectele din Parlament ale celor două partide.

Conform liderilor USR-PLUS, falsul sondaj de opinie are un call-center dedicat şi foloseşte în discuţiile cu cetăţenii denumirea mincinoasă de "Asociaţia Socio-Politică".

"Am identificat folosirea pe scară largă a acestei tehnici interzise de marketing politic - push poll - prin care un competitor electoral încearcă schimbarea opţiunilor de vot prin manipulare, introducerea în discuţie a unor zvonuri neconfirmate şi ştiri false pentru a schimba opţiunile electorale prin manipulare", arată USR-PLUS într-un comunicat de presă.

Reprezentanții alianței cer autorităţilor să intervină "rapid şi fără echivoc" pentru a-i identifica pe cei care "încearcă o înşelătorie electorală de proporţii" şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi. Ei atrag atenția că "o astfel de operaţiune de manipulare este în plină desfăşurare şi continuă un şir de campanii manipulatoare conduse de reprezentanţi ai vechilor partide pe care le-am văzut şi în precedentele campanii electorale la care USR PLUS a devenit ţintă".

Actriţa Medeea Marinescu a scris luni pe Facebook că a fost contactată de pe un număr de telefon necunoscut de către o persoană care a susţinut că reprezintă o asociaţie socio-politică şi că realizează un sondaj de opinie legat de alegeri. Una dintre întrebări a fost: "Ce părere aveţi despre legea propusă în Parlament de către USR-PLUS de autorizare a tăierii pădurilor protejate?". Medeea Marinescu spune că în momentul în care i-a cerut detalii despre legea respectivă, aceasta nu le-a putut oferi.