​​O postare pe Facebook a lui Nicușor Dan, despre spitalele din București, a atras o avalanșă de comentarii în care primarul general este acuzat că a trădat USR-PLUS și nu face nimic pentru ca Vlad Voiculescu să fie viceprimar al Capitalei. Legal însă alegerea viceprimarului nu poate fi făcută în acest moment, din cauza prevederilor codului administrativ modificat de guvernul Vioricăi Dăncilă, dar și a unei ordonanțe de urgență semnate de Ludovic Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Vlad Voiculescu vice-primar pe când? Am aprecia niște lămuriri, domnule Nicușor Dan. Consider ca e nevoie maxima de el în acest moment. Ne-ați promis acest lucru, cât sa așteptăm?”, a scris un comentator la postarea lui Nicușor Dan despre situația spitalelor din subordinea Primăriei.

„De ce nu se ocupa Vlad Voiculescu de acele spitale? Așa ați spus și acum stați tot cu șefii politruci din vechea gardă? Credeți că câștigați ceva tinandu-l pe Vlad la o parte? Va inselati. Și oricum ce valoare au vorbele dvs.? Amara realitate, eram convinsă că sunteți din un aluat mai bun, dar...”, scrie altul. „Mai bine îl lăsați pe Vlad Voiculescu sa se ocupe de spitale, așa cum ați promis în campanie”, adaugă un comentator.

„Nicusor Dan i-ati tradat pe cei de la USR PLUS....Ati obtinut voturile lor si acum ii ignorati...V-ati vandut pnl cu totul....de ce nu convocati Consiliul General pt alegerea viceprimarilor?...Dezamagireee totala”, comenteză altcineva.

Ce spune legea și ce s-a întâmplat

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu s-au prezentat în campanie în tandemul primar-viceprimar, însă în acest moment alegerea nu poate fi făcută din cauza prevederilor din codul administrativ modificat de guvernul Dăncilă și a celor dintr-o ordonanță de urgență din 28 octombrie semnată de Ludovic Orban.

În primul caz, este vorba despre validarea mandatelor de către o instanță. În al doilea caz, despre faptul că alegerea viceprimarilor nu poate fi făcută decât după ce toți consilierii au fost validați și au depus jurământul.

În acest moment, 10 consilieri generali - 6 PSD, 4 PMP - nu au depus jurământul. După retragerea mai multor aleși, între care Gabriela Firea, Petre Roman, Traian Băsescu sau Mihail Neamțu, în locul lor venind următorii pe listă.

Săptămâna trecută, aceștia au fost validați de instanță, însă nici până acum la Primăria Capitalei nu a ajuns comunicarea oficială.

După primirea acesteia, Primarul General poate convoca în trei sau cinci zile o ședință de Consiliu, în care se alege un președinte, iar după aceasta se procedează la propunerea și alegerea viceprimarilor.

De precizat este că ordonanța Guvernului Orban a fost aprobată cu o zi înainte ca noul primar general să depună jurământul.