Plăcuţele de înmatriculare ale vehiculelor electrice şi hibrid ar putea avea fond reflectorizant vernil, iar literele şi cifrele înscrise să fie de culoare verde pentru cele electrice şi, respectiv, neagră pentru cele hibrid, conform unei propuneri legislative iniţiată de mai mulţi deputaţi ai UDMR şi depusă la Parlament, scrie Agerpres.

Incarcare masini electriceFoto: OpenLV

Iniţiativa legislativă propune, în acest sens, completarea art.12 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Plăcuţele cu numărul de înmatriculare pentru vehiculele pur electrice şi electrice hibrid au fond reflectorizant de culoare vernil; literele şi cifrele, în relief, au culoarea verde pentru cele pur electrice, respectiv culoare neagră cele electrice hibrid”, prevede proiectul.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul propune, astfel, „evidenţierea în trafic a vehiculelor prietenoase cu mediul prin aplicarea de plăcute distincte, o practică întâlnită în alte state europene sau în curs de implementare”.

„Rolul primordial al acestei măsuri este de a creşte gradul de conştientizare a participanţilor la trafic asupra problemelor de mediu şi de încurajare a tranziţiei către metode de transport curat, inclusiv orientarea către achiziţionarea de vehicule electrice sau hibride”, au arătat iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar apoi va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.