Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că economia își revine, datele de pe trimestrul trei arătând o creștere față de trimestrul doi al anului. Șeful statului a precizat că săptămâna viitoare va fi lansat Planul Național de Redresare și Reziliență, România având la dispoziție 30 de miliarde de euro bani europeni pentru a finanța măsurile asumate în document.

Iohannis si OrbanFoto: Guvernul Romaniei

„Avem date noi despre trimestrul trei şi, chiar dacă suntem evident în criză economică și economia a evoluat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuşi avem şi o veste bună. Comparaţia cu trimestrul doi ne arată că economia îşi revine. Avem față de trimestrul trecut o creștere economică notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste, şi, foarte important, evităm o recesiune tehnică”, a afirmat preşedintele.

Șeful statului a adăugat că este nevoie de bani pentru a da „un impuls hotărât economiei”.

„Acești bani îi vom primi din fonduri europene. Astăzi am avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanța măsurile din acest plan. Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură, și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizate, dar și redresate. Vom prezenta acest Plan Național de Redresare și Reziliență public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență”, a spus Iohannis.

Președintele a avut vineri dimineață o ședință pe tema Planului Național de Redresare economică, cu premierul Ludovic Orban și miniștrii Finanțelor și Fondurilor Europene, Florin Cîțu și Marcel Boloș.